Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIJETI JOJ 12 GODINA ROBIJE Srpskoj državljanki koja je svjesno širila korona virus slijedi kazna

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Po zahtjevu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, policija prikuplja potrebna obavještenja i obaviće razgovor sa tri osobe ženskog pola protiv kojih je fizičko lice iz Niša u ime građana podnijelo krivičnu prijavu za krivično djelo prenošenje zarazne bolesti.

Među te tri prijavljene ženske osobe je i J. D, žena koja živi u Luganu u Švajcarskoj. Ona je, javlja Pink, u drugoj polovini februara, iz Švajcarske koja je već bila žarište korona virusa, došla je na desetodnevni odmor u Srbiju, tačnije u Niš.

Trebalo bi da sada bude utvrđeno kada je tačno J. D. došla iz Lugana u Niš, da li joj je kada je došla u zemlju određena mjera izolacije, da li je i kada testirana na virus Covid-19 i da li je bila u kontaktu sa drugim ljudima ako joj bilo utvrđeno prisustvo korona virusa.

Inače, po Krivičnom zakonu Republike Srbije, za osobu koja je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 249 zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina u zavisnosti od posljedica.

Prije nekoliko dana je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, gostujući na TV Prva govorio o srpskoj državljanki koja je došla iz Lugana u Niš i zarazila, pored ostalih, i svoje dvije prijateljice iz Beograda sa kojima se tih dana vidjela.

– Došla je naša državljanka iz Švajcarske. Znala je da je bolesna, poslije nam je priznala. Tamo je utvrđeno da je ona pozitivna. Ipak, ona je šetala po Nišu, komunicirala sa ljudima, dolazile su dvije njene prijateljice iz Beograda koje su potom zaražene, odlazila je autobusom u Kragujevac. Vrlo je važno da se ustanovi gdje se zaražena osoba kretala. To je rudarski posao epidemiologa. Mi smo 24 časa tražili osobe s kojima je bila u kontaktu, sve smo ih pronašli i stavili u izolaciju, a onda kada je potvrđeno da su pozitivni oni su prebačeni u Infektivnu kliniku – rekao je dr Tiodorović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO