Društvo

Priprema za vježbu: BiH i Hrvatska sarađuju na projektu "Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save" (FOTO)

U Slavonskom Brodu je danas, po drugi put, održana Regionalna radionica u okviru projekta Water Contingency Management in the Sava River Basin (WACOM) - “Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save”.

Priprema za vježbu: BiH i Hrvatska sarađuju na projektu "Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save" (FOTO)
FOTO: PRIME COMMUNICATIONS

Ova regionalna radionica organizovana je s ciljem stvaranja polazišta za uspješnu pripremu i provođenje simulacije štabske vježbe u slučaju nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod i djelovanja u slučaju poplava, a čije je održavanje predviđeno za maj 2022. godine.

Učesnici radionice raspravljali su o hipotetičkom događaju iznenadnog izlivanja naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod i slučajevima poplava, o ulogama i saradnji nadležnih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te protokolima komunikacije, donošenja odluka i složenog odgovora u ovakvim kriznim situacijama. U okviru radionice raspravljalo se i o ograničenjima i rizicima vezanim za uspješno provođenje planirane simulacije štabske vježbe na lokaciji Slavonski Brod.

Službenik za informisanje Lučke uprave Slavonski Brod, Vjekoslav Janković, u uvodnom izlaganju je naglasio kako su aktivnosti i uspjeh WACOM projekta od izuzetne važnosti za luku Slavonski Brod, s obzirom da se u tom dijelu rijeke Save očekuje veliki priliv brodova s kojim raste i krivulja rizika od određenih iznenadnih događaja i nesreća na rijeci.

– Aktivnosti radionica u sklopu WACOM projekta vrlo su važne budući da se na području Slavonskog Broda nalazi pretovar naftnih derivata, a u neposrednoj se blizini, u susjednoj Bosni i Hercegovin, na samoj obali rijeke Save, nalazi i rafinerija Brod. S obzirom na ove okolnosti, zajednička saradnja institucija i hitnih službi u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u sprečavanju slučajeva izlivanja naftnih derivata u rijeku Savu i poplava ključna je kako bi se ovakve situacije prvenstveno prevenirale, a ukoliko do njih ipak dođe, u što kraćem roku sanirale – rekao je Vjekoslav Janković.

Voditelj projekta u ime Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Danijela Ždrale, isto tako je istakla važnost međunarodne saradnje i podsticanja harmonizacije mehanizama civilne zaštite u Evropskoj uniji.

– Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, u partnerstvu s Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR na nivou Bosne i Hercegovine, operativnim mjerama, programiranjem i mjerama prevencije štiti i spasava ljude, materijalna dobra i životnu sredinu. Razvoj mehanizama odgovora u vanrednim situacijama poput ove obuhvata planiranje simulacija štabskih vježbi te razvoj aplikacija i pomoćnih alata za simulaciju koji su od izuzetne važnosti za suradnju institucija. Međunarodnom saradnjom i harmonizacijom mehanizama civilne zaštite u Evropskoj uniji, nastojimo unaprijediti naše djelovanje i učiniti ga što efikasnijim, kako unutar entiteta i države, tako i u prekograničnoj saradnji – izjavila je Danijela Ždrale.

Druga regionalna radionica na temu “Priprema simulacije štabske vježbe: Nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod i djelovanje u slučaju poplave” organizovana je u saradnji s Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR, Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save, te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Hrvatskim vodama.

Prihvati notifikacije