Magazin

PRIRODNI LIJEK Recept za osvježavajući sok od žalfije koji je prava stvar za ljetnje dane

Žalfija je jedna od rijetkih biljaka koja pomaže u sprečavanju prekomjernog znojenja i djeluje veoma dobro kao hormonalni balanser.

PRIRODNI LIJEK Recept za osvježavajući sok od žalfije koji je prava stvar za ljetnje dane
FOTO: ARNO BURGI/EPA

Naziv žalfija na latinskom “salvia” potiče od riječi salvare, što znači spasiti, izliječiti, jer su je još stari Rimljani koristili u liječenju raznih bolesti. Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva, a osim što se koristi u medicinske svrhe, savršena je u mnogim jelima i gastronomskim specijalitetima.

– Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lijekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, pa je korišćena čak i u liječenju tuberkuloze. Ono što se pouzdano zna je da ukoliko vam je žalfija potrebna za ispiranje usta i grla, usne duplje, za ispiranje, recimo desni koje krvare, onda žalfiju ne treba kuvati, već samo prelivati ključalom vodom, ostaviti da odstoji, najbolje sat vremena i procijeđeni čaj koristiti u toku dana za ispiranje rekao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar za RTS.

Pročitajte još

Žalfija djeluje antiseptično, ali i antimikrobno i spazmolitično, smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Ona je prirodni konzervans, jer djeluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, koristi se i u mastima protiv herpesa. Spolja se koristi za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto djeluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer djeluje i antimikrobno.

Probajte osvježavajući sok od žalfije, idealan napitak za vrele, ljetnje dane.

Potrebno vam je:

– 300 g cvjetova žalfije

– 50 g limunske kiseline (limuntus)

– 3 litra vode

– 2,5 kg šećera

Priprema:

Cvjetove žalfije i limuntus prokuvajte i ostavite da odstoje 24 sata. Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno prokuvajte. Vrući sirup sipajte u sterilisane flaše i dobro zatvorite, prenosi Žena Blic.

Prihvati notifikacije