Hronika

Priznao da ga je interesovalo samo jedno: Evo šta je dječak ubica pretraživao prije nego je počinio krvavi pir

Dječak ubica iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji je prije tri mjeseca u hodniku i kabinetu istorije ubio devet vršnjaka i radnika obezbjeđenja, prije zločina je pretraživao na internetu "da li u Srbiji postoji doživotna kazna zatvora".

Hapšenje ubice dječaka
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Nisam znao da neću odgovarati, mislio sam da hoću, zbog toga sam na internetu gledao da li mogu da budem osuđen na doživotnu robiju. Želio sam da znam šta me čeka – navodno je rekao istražiteljima učenik škole koji je u vrijeme zločina imao 13 godina. Za njega je najvažnije bilo pitanje da li ga čeka robija, dok za žrtve nije pokazao samilost.

Podsjetimo, po važećem zakonu, kao trinaestogodišnjak on nije krivično odgovoran, a za ono što je učinio ne može da odgovara iako je u međuvremenu napunio 14 godina.

– Iako se sumnjalo da je namjerno stravičan zločin počinio prije nego što je napunio 14 godina, kada bi postao krivično odgovoran, on je navodno izjavio da nije znao za zakon ali da se interesovao da li će ako ubije djecu morati cijeli život da provede iza rešetaka – objašnjava izvor blizak istrazi.

Kako navodi, dječaka-ubicu to nije odvratilo da 3. maja iz kuće ponese dva očeva pištolja, ode u školu i ubije dežurne učenice, čuvara u školi, djevojčice koje su se zatekle na hodniku a potom i drugare iz razreda u koji je išao.

Kada je završio krvavi pir, mirno je izašao iz škole, bacio pištolje, pozvao policiju, predstavio se i rekao da je pucao. Kada su inspektori došli, mirno se predao.

Pročitajte još

 – Prema onome što je izjavio, on u prvom trenutku nije znao da li je bilo koga ubio, navodno je rekao da nije vidio krv. Tek kasnije je saznao šta je učinio, ali se navodno ni tada nije pokajao niti izrazio iskreno žaljenje za životima koje je ugasio. Rekao je da je bio šokaniran i odbačen i da mu djeca nisu bila drugari, kao i da je to bio motiv, a da je ideju dobio gledajući jednu dokumentarnu seriju o ubicama iz škola – podsjeća izvor.

Nekoliko sati poslije stravičnog zločina, tada trinaestogodišnjak je smješten u jednu psihijatrijsku ustanovu u kojoj borave djeca.

– U ovoj ustanovi on je pod nadzorom 24 sata. Ne može da izlazi napolje, razgovara sa drugom djecom ili da prima posjete. Nekoliko stručnih osoba, zaduženo je za razgovore sa njim, hranu dobija svakodnevno u sobi i praktično je njegov tretman sličan pritvorskom – objasnio je isti izvor, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije