Hronika

PRIZNAO KRIVICU Poslanik Bakira Izetbegovića dobiće godinu kućnog zatvora

Poslanik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, koji je uhapšen 18. septembra u Srbiji, sklopio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu, potvrdio je njegov advokat Ljubiša Radulović.

PRIZNAO KRIVICU Poslanik Bakira Izetbegovića dobiće godinu kućnog zatvora
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Prema sporazumu, okrivljeni je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu. Advokat je dodao da sporazum treba da bude potvrđen od strane Višeg suda u Užicu.

Ako sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a očekuje se da će potvrda uslijediti u “kratkom roku”, istakao je Radulović.

– Prema Krivičnom zakonu BiH Zildžić može tu kaznu otkupiti – rekao je Radulović.

Ranije, Više javno tužilaštvo iz Užica saopštilo je da je pokrenulo istragu protiv Zildžića “zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, na osnovu Krivičnog zakonika.

Pročitajte još

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić ispitivan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

Podsjetimo, iz Ministarstva sigurnosti BiH su saopštili 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu pronašli počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH, Salka Zildžića.

Međutim, Zildžićev advokat je ranije izjavio da ne postoji nikakva legitimacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađena kod Zildžića, piše Klix.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i obavlja funkciju predsjednika Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije