Društvo

Problemi sa govorom, poremećaj ponašanja, samopovređivanje, depresija: Sve više maloljetnika ima mentalni poremećaj, NAJMLAĐI PACIJENT DVOGODIŠNJAK

 Sve veći broj maloljetnika u Srpskoj boluje od nekog oblika mentalnog poremećaja. Psihijatri ističu da stigma koja je i dalje prisutna kada se govori o mentalnom zdravlju otežava liječenje najmlađih pacijenata.

Problemi sa govorom, poremećaj ponašanja, samopovređivanje, depresija: Sve više maloljetnika ima mentalni poremećaj, NAJMLAĐI PACIJENT DVOGODIŠNJAK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u 2022. godini je zbog poremećaja mentalnog zdravlja u javnim zdravstvenim ustanovama bolnički liječeno 230 maloljetnika. Najmlađi pacijent je imao svega dvije godine.

Dodali su da su tokom 2022. godine u javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno liječena 844 pacijenta uzrasta od rođenja do šest godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 280 pacijenata.

-U javnim zdravstvenim ustanovama ambulantno je liječeno 1.408 pacijenata uzrasta od sedam do 19 godina, dok je u privatnim ustanovama liječeno 207 pacijenata istog uzrasta – naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Najčešći problemi

Da raste broj maloljetnika kod kojih je prisutan neki oblik mentalnog problema potvrdila je Sanja Jarić, dječji i adolescentni psihijatar u bolnici “Mladen Stojanović” u Prijedoru, koja ističe da kada govorimo o najmlađim pacijentima oni najčešće imaju problema sa govorom.

-Slučajevi iz autističnog spektra su u posljednje vrijeme u velikom porastu. Djeca predškolskog ili mlađeg školskog uzrasta imaju poremećaje ponašanja. Česti su slučajevi i adolescenata koji se samopovređuju – rekla je Jarićeva, dodajući da je u porastu i broj adolescenata koji imaju emocionalne probleme i depresiju.

Naglasila je da sve kreće iz porodice, u kojoj se kasno uoče problemi, a i kada se uoče, roditelji nerijetko izbjegavaju odlazak kod psihijatra.

-Roditelji se sve manje bave djecom, a tu je i dostupnost društvenih mreža. Djeca su prepuštena sama sebi i grupama svojih vršnjaka – rekla je Jarićeva, dodajući da je problem što još postoji jaka stigma koja prati mentalne probleme u našem društvu. Istakla je da problem predstavlja i to kada roditelji dovedu dijete sa problemom te ne shvataju ozbiljno ono što im psihijatar kaže.

Pročitajte još

-Roditelji odlaze kod psihologa, ali ako ih psiholog pošalje kod psihijatra onda se uglavnom brane, govoreći: ‘Šta ćemo mi ovdje, moje dijete nije ludo’. A kada imamo roditelje koji sarađuju odmah se vidi pomak, odmah vidimo pozitivne rezultate kod njihove djece – navela je Jarićeva, dodajući da je bitna i dobra saradnja sa školama.

Iako u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac ne liječe maloljetnike, Božidarka Pirković, pomoćnica direktora ove ustanove, rekla je da se, nažalost, mlađi pacijenti jave možda i prekasno.

-Porodica pokuša sama da se bori, pa se oboljeli članovi porodice liječe ambulantno, a nekad se i ne liječe, jer je naša profesija i dalje stigmatizovana – rekla je Pirkovićeva, dodajući da se mlađi pacijenti ne javljaju u bolnicu samo zbog psihoza, već i zbog alkoholizma i drugih ovisnosti, pišu Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu