Društvo

Problemi u "Šumama" se samo gomilaju: Štrajk u gazdinstvu Kneževo zbog neisplaćene plate

Radnici šumskog gadinstva “Čemernica” u Kneževu održali su jutros jednočasovni štrajk upozorenja zbog neisplaćene plate za avgust i lošeg stanja u preduzeću.

Problemi u "Šumama" se samo gomilaju: Štrajk u gazdinstvu Kneževo zbog neisplaćene plate
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo šumsko gazdinstvo prvo polugodište je završilo u minusu od 128.724 KM, a radnici strahuju da će situacija biti još i teža kako dolazi zima.

– U ovom periodu preduzeće bi trebalo ostvariti prihode, koji bi uz minimalan proces proizvodnje u toku zime, trebao garantovati redovnu isplatu plata, međutim preduzeće ne može da isplaćuje plate ni u špicu radne sezone – govori jedan od radnika.

Radnici svjedoče da se kasni sa ostvarenjem plana proizvodnje i najavljuju potpunu obustavu rada za 9. oktobar.

– Posebno zabrinjava što na lagerima na otpremu čeka preko 7.000 kubika šumskih drvnih sortimenata, a mnogi i od početka godine, što znači da su isti izgubili svoju prvobitnu vrijednost i da će biti preklasirani u niže vrijedne sortimente, a samim tim smanjiće se i poslovni prihodi- govore upućeni.

Pročitajte još

Oni tvrde i da je glavni razlog za ovakvo stanje loša primjena informacionog sistema, koji bi u stvari doprinio smanjenju malverzacija. Prema riječima radnika, na loš rad ovog preduzeća, negativno se odrazio i velik uticaj lokalne politike, a sve zarad ličnih interesa pojedinaca.

ŠG “Čemernica” posljednje dvije godine rukovodi Njegoš Radić iz SNSD. Ovo gazdinstvo je u preoteklom periodu bilo pod lupom medija zbog prijava za organizovanu krađu šume, u koju je upleteno samo rukovodstvo.

Podsjetimo, pored gazdinstva u Kneževu, gubitke u prvoj polovini godine ostvarila su čak 22 organizaciona dijela “Šuma Srpske”, a ukupan gubitak ovog preduzeća iznosi čak 5,1 miliona KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije