Gradovi

“PROCES ZAVRŠEN PRIJE OTVARANJA BIRALIŠTA” Traže reakciju CIK na neregularnosti na biralištima u FBiH

Članovi Koalicije "Zajedno za Srebrenicu", koja je podržavala zajedničkog srpskog kandidata za načelnika opštine Mladena Grujičića, uputila je danas zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

“PROCES ZAVRŠEN PRIJE OTVARANJA BIRALIŠTA” Traže reakciju CIK na neregularnosti na biralištima u FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni traže da CIK hitno zauzme stav i oglasi se u vezi sa neregularnostima koje su se desile na dan izbora biračkim mjestima u FBiH na kojima se glasalo u odsustvu za Srebrenicu.

U saopštenju ove koalicije posebno se ukazuje na neregularnosti na biralištima u Gradačcu i Živinicama, gdje nije dozvoljeno akreditovanim posmatračima iz Srebrenice da prate izborni proces, čime je prekršen Izborni zakon BiH koji to pravo garantuje.

Koalicija ističe da je u Gradačcu izborni proces za Srebrenicu završen prije otvaranja biračkih mjesta jer se u biračkoj kutiji nalazilo više od 100 glasačkih listića, što su posmatrači uočili i ukazali biračkom odboru i nakon toga su udaljeni sa birališta uz prijetnje i uvrede na nacionalnoj osnovi.

– Tražimo hitno službeno postupanje i oglašavanje CIK o ovim neregularnostima u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH – zaključuje se u saopštenju.