Gradovi

IZNIJELI MNOŠTVO PRIMJEDBI NA NEREGULARNOSTI Koalicija za Srebrenicu: Prevare na biralištima u FBiH

Predstavnici Koalicije srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", koja je podržavala kandidata Mladena Grujičića za načelnika opštine, danas su iznijeli mnoštvo primjedbi na neregularnost izbora.

IZNIJELI MNOŠTVO PRIMJEDBI NA NEREGULARNOSTI Koalicija za Srebrenicu: Prevare na biralištima u FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Preciznije, primjedbe se odnose na glasanje na biralištima u mjestima u Federaciji BiH na kojima se glasalo u odsustvu, a posebno u Gradačcu i Živinicama.

Lider ove koalicije Radomir Pavlović rekao je na konferenciji za novinare da je, prema podacima koje su prikupili, Grujičić pobijedio za načelnika opštine, te da će srpske stranke imati većinu od najmanje 11 odbornika u Skupštini opštine Srebrenica.

On je naveo i da u mjestima u FBiH nije dozvoljeno posmatračima iz Srebrenice da ostvare uvid u izborni proces i da je u Gradačcu prije početka izbora u kutiji bilo ubačeno više od 100 glasova.

– Kada smo sve sabrali došli smo podatka da je Grujičićeva prednost tolika da, ako bi svi glasovi u odsustvu i putem pošte bili za bošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića, nedostajalo bi mu oko 400 glasova da stigne Grujičića – pojasnio je Pavlović.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je istakao da i Grujičić očekuje značajan broj glasova putem pošte i sa birališta u odsustvu.

– Odbornike će imati SNSD, koji je dobio najviše glasova, te SDS, DNS i Ujedinjena Srpska – precizirao je Pavlović, koji je predsjednik srebreničkog SNSD-a.

On je naveo da se prethodnih dana vodila medijska kampanja u vezi sa izborima u Srebrenici, gdje je taj proces protekao mirno, u demokratskoj atmosferi i bilo je mnogo manje primjedbi nego 2016. godine.

– Poraz Tabakovića i bošnjačke liste treba tražiti u glasovima na redovnim biračkim mjestima. Analizirajući rezultate izbora iz 2016. godine vidljivo je da je Grujičić dobio oko 350 glasova više na redovnim biračkim mjestima nego prije četiri godine, dok je Tabaković dobio oko 100 glasova manje nego Ćamil Duraković 2016 – naglasio je Pavlović.

On je ocijenio da su medijske optužbe članova bošnjačkog izbornog štaba na regularnost izbora u Srebrenici očajnička nastojanja da tako opravdaju izborni poraz.

Predsjednik srebreničkog SDS-a i član ove koalicije Momčilo Cvjetinović rekao je da su izbori uspješno privedeni kraju nakon mnoštva peripetija i primjedbi i da su rezultati očekivani, iako se očekivala veća razlika na redovnim biračkim mjestima u korist srpskih političkih partija.

Kandidat ove koalicije za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je vođena agresivnija medijska kampanja 2016. godine, ali da je i to prošlo i da treba nastaviti rad, što treba da shvate svi koji su osvojili mandate.

– Potrebno je da se okrenemo radu, konstituišemo vlast i usvojimo neophodne dokumente kao što su budžet, programi rada i ostalo što je neophodno za funkcionisanje opštine u narednom period – poručio je Grujičić.