Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROČITAJTE I PRIMIJENITE Savjeti kako pružiti kućnu njegu osobama koje su zaražene koronom

Svijet
Autor:

Foto: REMKO DE WAAL /EPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za područje BiH, na Fejsbuku je objavila nekoliko savjeta o tome kako pružiti kućnu njegu osobama kod kojih je potvrđen korona virus ili se sumnja da su zaražene.

– Kada kašljete ili kišete savijenim laktom pokrijte usta i nos ili koristite papirne maramice koje treba odmah baciti. Izbjegavajte nepotrebne kontakte s bolesnom osobom i nemojte zajedno koristiti iste stvari kao što su pribor za jelo, tanjiri, šolje, čaše i peškiri – naveli su iz WHO BiH.

Bitno je da se prati zdravlje svih ukućana, pogotovo simptomi poput groznice i kašlja. Ukoliko se javi teško disanje, WHO savjetuje da se odmah pozove vaša zdravstvena ustanova.

– Osigurajte da se bolesna osoba odmara, pije dosta tečnosti i dobro hrani. Nosite medicinsku masku kada ste u sobi s bolesnom osobom te ne dirajte masku ili lice tokom korištenja, a nakon toga je bacite – dodali su iz WHO.

Prethodno navedene upute su se odnosile na sve članove domaćinstva, ali one se skoro nikako ne razlikuju ni za njegovatelje.

Dakle, shodno već pomenutom, potrebna je pojačana higijena ruku, nošenje medicinske maske tokom brige o oboljeloj osobi, kao i korištenju posebnog pribora za jelo.

– Identifikujte površine koje oboljela osoba često dira i svaki dan ih čistite i dezinfikujte. Ako se stanje pacijenta pogorša ili ima teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu – izaključili su iz WHO, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO