Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Prodaju državne kompanije KAKO BI SMANJILI JAVNI DUG

Biznis
Autor:

Foto: Mariscal/EPA

Administracija novog brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara namerava da privatizuje ili zatvori 100 državnih preduzeća kako bi smanjila javni dug države.

Osim privatizacije moramo razmotriti i likvidacije državnih kompanija čije poslovanje više nema toliko smisla“, izjavio je brazilski ministar infrastrukture Tarsisio Gomes de Freitas, obrazloživši potrebu smanjivanja državnog sektora u privredi, kako bi se oslobodio novac za druge prioritete, prenosi B92.

Ove najave u skladu su s predizbornim programom Žaira Bolsonara, koji važi za zagovornika smanjivanja uticaja države na privredna kretanja u jednoj od deset najvećih ekonomija svijeta koja prolazi višegodišnju krizu, piše Novac.hr.

Uz inflaciju od 2,9 odsto i nedovoljan rast od jedan odsto BDP-a u 2017, udio javnog duga u BDP-u države od 84 odsto smatra se najvećim problemom brazilske ekonomije.

Problematična je i tendencija rasta zaduživanja, jer je udio duga u BDP-u Brazila porastao u 2017. za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi B92.

Brazilska ekonomija “zaronila” je 2016. godine, kada je pad BDP-a bio 3,5 odsto. Zbog ekonomske krize u jednom trenutku došlo je u pitanje organizovanje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine. Deveta ekonomija svijeta u 2017. dosegla je BDP od 3.248 milijardi dolara, što je za osamdeset milijardi dolara manje nego u pretkriznoj 2015. godini

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO