Biznis

Produženi radovi na bušotini: Do kraja mjeseca će se znati IMA LI NAFTE u crnogorskom podmorju

Ima li nafte u crnogorskom podmorju znaće se krajem mjeseca, saznaje nezvanično Pobjeda.

Produženi radovi na bušotini: Do kraja mjeseca će se znati IMA LI NAFTE u crnogorskom podmorju
FOTO: RAS SRBIJA

Radovi na bušotini su produženi jer se završna istraživanja izvode pažljivo.

Podsjećamo da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u decembru saopštio da je splasnuo optimizam po pitanju pronalaska nafte u crnogorskom podmorju, ali da treba sačekati konačan izvještaj i ocenio da bi to trebalo da se zna ,,za nekoliko dana“, piše Pobjeda.

On je tada rekao da je u prvim mjesecima rada na bušotini bilo optimizma u konzorcijumu Eni i Novatek, koji su zaduženi za cjelokupan posao.

Pročitajte još

– U kasnijoj fazi se nije to baš tako pokazalo. Oni su došli do te bušotine do kraja, pokupljeni su uzorci, to je sad u Milanu i čekamo njihovo zvanično saopštenje da li ima nafte, u kojoj količini, da li je isplativa eksploatacija ili se odustaje od bušotine – rekao je Bojanić.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, prenosi Bankar.me.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Prihvati notifikacije