Magazin

Profesionalni cvjećari dali savjete: Evo kako da vaše sobne biljke ostanu zdrave tokom zimskih dana

Stručnjaci tvrde da prilikom njege sobnih biljaka najčešće griješimo sa izborom mjesta i pretjeranim zalijevanjem.

Sobne biljke
FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Grijanje u stanovima tokom zime isušuje vazduh, a to se loše odražava i na sobne biljke. Tako mnoge saksije i prije proljeća ostanu prazne uprkos tome što vam se čini da sve radite kako treba.

Profesionalni cvjećari ističu da najčešće griješimo sa izborom mjesta za sobne biljke i pretjeranim zalijevanjem.

Izbor mjesta

Sobno i saksijsko cvijeće ne bi trebalo da držite na suviše udaljenom mjestu od prozora, ali ni previše blizu radijatoru. Zimi, dani su kraći i svjetlost je manja. Postavite biljke blizu prozora gdje će dobiti optimalnu količinu svjetlosti.

S druge strane, izbjegavajte postavljanje biljaka blizu izvora toplote kao što su radijatori ili grijna tijela jer to može uzrokovati isušivanje zemlje i oštećenje biljaka.

Temperatura

Idealna sobna temperatura trebalo bi da bude između 15 i 20 stepeni, pa je jedno od rješenja da nekoliko saksija držite na zajedničkom stalku bar dok traje zima, jedan je od savjeta.

Pročitajte još

Smanjite zalijevanje

U zimskom periodu rjeđe dodajte preparate za prehranu, ali redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, da bi biljka mogla nesmetano da raste. Većinu sobnog cvijeća zimi ne treba često ni zalijevati, jer, kako ističu cvjećari, biljke bolje podnose suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, biljke koje cvjetaju tokom zimskih mjeseci trebalo bi da nastavite da zalijevate na svaka dva do tri dana, a prašinu sa listova brišite vlažnom krpicom.

Održavajte vlažnost

Centralno grijanje može dovesti do suvog vazduha, što može biti štetno za vaše biljke. Povećajte vlažnost vazduha oko biljaka prskanjem vode oko lišća ili postavljanjem posuda s vodom blizu biljaka radi isparavanja, prenosi Informer.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije