Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROJEKAT BiH I HRVATSKE Potpisan ugovor za novi most na Savi, početak radova za mjesec dana

Društvo
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se nada da će brzo biti okončane neophodne procedure i nakon toga početi radovi na izgradnji mosta na Savi u Gradišci.

On je rekao novinarima u holu Narodne skupštine da se nada da će brzo biti okončana procedura kada je riječ o nadzoru izvođenja radova.

– I da nakon toga radovi brzo da počnu. Nebitno je da li će to biti avgust ili septembar – rekao je Višković.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je da je danas u Zagrebu potpisan ugovor sa preduzećima koja će graditi most na Savi kod Gradiške koji će povezati BiH u Hrvatsku, te da bi izgradnja mogla početi već za mjesec.

Topić je istakao da su u ime investitora ugovor potpisali predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i preduzeća “Hrvatske ceste”, a u ime izvođača radova predstavnici kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša.

Osim ove kompanije u konzorcijumu koji će graditi most su i hrvatske firme “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb-montaža”.

– Ovo je veoma važan dan jer od danas više nema natrag, nego samo naprijed. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost – naglasio je Topić.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec dana trebalo bi da bude priveden kraju i tender za izbor nadzornog organa.

– U tom periodu i izvođač radova treba da izvrši mobilizaciju svojih kapaciteta tako da bi za mjesec dana mogli biti stvoreni uslovi da bude uveden u posao i da počnu radovi. Cilj nam je da iskoristimo što je moguće više vremena ove kalendarske godine prije zime, a da većina radova bude planirana za iduću godinu. Rok za završetak radova je 30 mjeseci i to je sasvim dovoljno vremena da budu završeni – kaže Topić.

On je istakao da je važno da izvođač radova već od danas može da se angažuje na nabavci čeličnog materijala koji je specifičan za ovaj projekat.

– Most će imati čeličnu konstrukciju što je rijetkost u našem regionu tako da će im trebati vremena da na kvalitetan način obezbijede materijal, a potom i da se krene sa radioničkom izardom elemenata koji će biti montirani na gradilištu – rekao je Topić.

Vrijednost radova je 19,54 miliona evra bez PDV, a izgradnju mosta ravnopravno finansiraju BiH i Hrvatska.

Most će biti dug 426 metara, a širok 22,6 metara i imaće po dvije kolovozne trake u svakom smjeru.

Planirano je da nakon završetka mosta budu izgrađeni i odvojeni granični prelazi, a kada svi radovi budu završeni biće omogućen brži protok ljudi i roba, te normalano odvijanje života u Gradiški.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO