Društvo

Projekat uspješno završen: Rijeka Cvrcka dobija status zaštićenog dobra (FOTO)

Obilaskom kanjona rijeke Cvrcke, uz pratnju članova Planinarskog društva "Vilenska vrela" Kneževo i multimedijalnom prezentacijom ostvarenih projektnih rezultata na Opakom viru, uspješno je završena implementacija projekta "Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževo".

Projekat uspješno završen:   Rijeka Cvrcka dobija status zaštićenog dobra (FOTO)
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oko 30 učesnika, zajedno s predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa (RZZKIPN), Turističke organizacije Republike Srspke (TORS), Centra za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva, kao i dugogodišnjim prijateljima, planinarima PD „Dilj Gora“ Slavonski Brod, imalo je priliku da uživa u čarima koje nudi kanjon rijeke Cvrcke.

– Kao dio zagovaračke mreže u sklopu  projekta „Misli o prirodi!“, implementacija ovog projekta počela je u junu 2020. godine, a danas su planinari uspješno održali završnu aktivnost i prezentovali projektne rezultate – naglasio je Mirza Avdić, službenik za grantove CPCD-a.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zadovoljstvo ambijentom kanjona nisu krili ni predstavnici TORS-a, naglašavajući da su projektom turističke signalizacije obuhvatili i opštinu Kneževo, gdje je, između ostalog, postavljena i tabla za kanjon rijeke Cvrcke.

Pored brojnih teškoća izazvanih pandemijom korona virusa, planinari su s partnerima MAK i portalom SEE Srspka uspješno sproveli predviđene aktivnosti.

– Kroz implementaciju brojnih aktivnosti poput mapiranja i uređenja staze, uspjeli smo urediti planinarsku stazu u dužini 14 kilometara. Uspjeli smo obezbijediti prilaz svim značajnim objektima prirode, poput vodopada Skakavac, Bekića i Ćelića zelenac, Opaki vir, vodopadu Vilenska vrela, pećinama Kapnica, Vilena, Mišarica i Kerezova pećina. Organizovali smo i ekološko-planinarske radionice za osnovce i srednjoškolce, radionice za planinare, uspjeli determinisati 57 vrsta ptica koje nastanju kanjon, topografski snimiti četiri pećine i niz drugih aktivnosti kroz zagovarački proces, koje su pratile cijeli tok projekta, poput objave brojnih tekstualnih reportaža, video reportaža, promotivni spot, javne diskusije, okrugli sto, kao i izradu i postavljanje info-panoa sa tematskim kartama kanjona rijeke Cvrcke. Posebno smo ponosni na pokrenutu inicijativu za zaštitu ovog izrazito bogatog biodiverziteta. Prema dosadašnjim rezultatima i predviđanjima, nekada u proljeće bismo već trebali imati zaokružen Elaborat o opravdanosti zaštite i tada ćemo saznati da li naš kanjon rijeke Cvrcke zaslužuje status posebnog rezervata prirode, kao što je to predviđeno Prostornim regulacionim planom RS do 2025. godine, ili pak status nekog drugog nivoa zaštite – izjavila je Dijana Milisavić, koordinator projekta.

Inicijativa pokrenuta lani

Predstavnici RZZKIPN su napomenuli da su inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke dobili u oktobru prošle godine, te da su dio istraživanja u pogledu ornitologije i topografskog snimanja pećina obezbijedili planinari putem projekta. Ostala morfološka, hidrološka, te istraživanja faune obavlja tim iz ovog zavoda.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu