Svijet

PROMJENA STAVA ZDRAVSTVENIH VLASTI Vakcina “AstraZeneka” i za mlađe od 60 godina

Vakcina “AstraZeneka” se može koristiti i za osobe mlađe od 60 godina, izjavio je komesar za vanredne prilike Italije Frančesko Fijuljulo, koji koordinira plan masovne vakcinacije u zemlji, piše list “Fanpejđ”.

PROMJENA STAVA ZDRAVSTVENIH VLASTI Vakcina “AstraZeneka” i za mlađe od 60 godina
FOTO: EMILIO NARANJO/EPA

Ovo je sasvim suprotno od dosadašnjeg stava zdravstvenih vlasti u Italiji koje su britansko-švedsku vakcinu koristile samo za osobe starije od 60 godina, budući da je u toku masovne imunizacije tim lijekom bilo nekoliko slučajeva netipične tromboze koji su završeni smrću pacijenata.

Namjeru je potvrdio i predsjednik italijanske agencije za lijekove AIFA Ðorđo Palu, koji je pojasnio da ne postoji zabrana upotrebe “AstraZeneke” za mlađe od 60 godina, već da je to bila samo preporuka evropske agencije za lijekove EMA, koju je “neko” protumačio kao zabranu.

U svakom slučaju, Italija se sprema da ovom vakcinom imunizira i mlađe osobe, što je, kako pišu novine, važno, budući da se prelazi u fazu kada treba zaštititi radnike, a u toj grupi su najbrojnije osobe do 60 godina starosti.

Pročitajte još

Prema saopštenju komesara Fijuljula, u Italiji se do juna očekuje 32 miliona doza Fajzer vakcine, 55 miliona Džonson i Moderna, kao i 10 miliona AstraZeneke.

U Italiji oni koji žele da se vakcinišu ne mogu birati kojom će vakcinom biti imunizovani, a koriste se samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Državni istraživačko-naučni institut i klinika “Spalančani” je prije mjesec dana sklopio ugovor za kliničko ispitivanje ruske vakcine “sputnjik ve”, ali uprkos insistiranju nekih političara, kao lidera stranke Liga Matea Salvinija i predsjednika regiona Kampanje Vičenca de Luke da se ubrza dogovor o korišćenju ruskog lijeka, to se još nije dogodilo.

List “La Verita”, piše kako je lično premijer Mario Dragi pozvao institut “Spalančani” da obustvi eksperimente s ruskom vakcinom. Ova vijest, iz krugova vlade premijera Marija Dragi, nije potvrđena.

Prihvati notifikacije