Sudbine

Prošlo 5 godina od smrti Olivera Dragojevića: Pjevač je u karijeri imao samo ovu neostvarenu želju (VIDEO, FOTO)

Na današnji dan prije pet godina preminuo je jedan od najvećih hrvatskih muzičara svih vremena, Oliver Dragojević.

Prošlo 5 godina od smrti Olivera Dragojevića: Pjevač je u karijeri imao samo ovu neostvarenu želju (VIDEO, FOTO)
FOTO: ŽELJKA DIMIĆ/PROMO

April, 1983. godine sunce, more, ribarske mreže – te večeri je izgledalo kao da se dio Splita preselio u Sava centar. More je, naravno, od kartona, sunce od staniola. Prava je bila samo muzika. No, to je bilo dovoljno da se u hladnoj aprilskoj večeri u Beogradu osjeti toplina Mediterana. Zahvaljujući Oliveru Dragojeviću.

FOTO: VLADIMIR NEŠOVIĆ/RINGIER
FOTO: VLADIMIR NEŠOVIĆ/RINGIER

Poznati pjevač održao je dva koncerta i još jednom oduševio ljubitelje lijepe pjesme. Molitva za Magdalenu, Oprosti mi pape, Poeta, Ključ života, Skalinada, Malinkonija, tekle su jedna za drugom, a Oliver je svojom interpretacijom, naizgled opuštenom, mirnom, nostalgičnom, bez suvišnih gestikulacija na sceni i suvišnih riječi, postigao da, kao i dosad, njegovi susreti s publikom proteknu u dobrom raspoloženju.

U tome mu je malo pomogao i posebni gost – Boris Dvornik. Već čuvenu Nadalinu pjevala je s Oliverom i Borisom cijela dvorana.

Dok smo nakon koncerta s Oliverom išli prema hotelu, očigledno zadovoljan, raspoloženo je odgovarao na pozdrave posjetitelja koji su posljednji napuštali Sava centar.

– Maloprije sam saznao da je prije mene Lepa Brena pjevala ovdje dvanaest dana. Pa to je nevjerovatno. Narod sluša samo narodnu muziku. I to novokomponovanu narodnu muziku. Ali kvalitet tih pjesama je stvarno loš. To je narodna muzika prilagođena zabavnoj. Ne, nisam ljut na pjevače narodne muzike. Oni rade svoj posao. Narod masovno ide na koncerte. To je svojevrsni ventil – rekao je Oliver tada.

Ko je originalan?

Odmah zatim počinje pričati o jugoslovenskom izboru za pjesmu Eurovizije.

– Tri godine već šaljem svoju pjesmu i nikako ne mogu doći na red zbog nekih ključeva ili tako nečega. Jednostavno nemam iste šanse kao Novi fosili. Oni su stalno na Televiziji Zagreb i mogu forsirati svoju pjesmu. Ja iz Splita to ne mogu i ne želim raditi. Nervira me što svake godine oni zastupaju Televiziju Zagreb i nikako ne uspijevaju. Iduće godine će nas ponovno oni zastupati i ponovno nećemo ići na Euroviziju – rekao je Dragojević tada, pa dodao:

– Moju pjesmu su odbili uz obrazloženje da liči na “Ricchi e Poveri”. Priznajem da mi Dalmatinci malo padamo na italijanski zvuk, ali i Fosili sliče na ABBA.

– Sramota je ovo što se događalo nakon Danijelove pobjede. Novinari su ga jednostavno ispljuvali. A on je mlad, zgodan, ima moderan glas. Nije baš Mario Lanza, ali dobro pjeva. Kažu da njegova pjesma nije originalna. A ko je originalan? Ja takvog ne poznajem. Kod nas kritika postoji samo u negativnom obliku. Davno nisam čitao povoljnu kritiku. Pogubim se kao pas kad vidim samo negativne kritike – dodao je Oliver tada, prenosi N1.

Nakon dvočasovnog koncerta Oliver ne izgleda nimalo umorno. Naprotiv, svojim šarmom i temperamentom gotovo da onemogućava sagovornika da dođe do riječi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu