Kultura

"Tata, zašto ne bi napisao jednu pjesmu o galebu" Kako je nastala vanvremenska numera Olivera Dragojevića (VIDEO)

Oliver Dragojević je otpjevao veliki broj hitova, a odličnu saradnju imao je sa kompozitorom i tekstopiscem Zdenkom Runjićem. Jedna od najpoznatijih pjesama splitskog pjevača je i "Galeb i ja".

"Tata, zašto ne bi napisao jednu pjesmu o galebu" Kako je nastala vanvremenska numera Olivera Dragojevića (VIDEO)
FOTO: VLADIMIR NEŠOVIĆ/RINGIER

Kako je nastala ova vanvremenska numera, objasnio je svojevremeno Zdenko Runjić, koji je autor ove kompozicije.

– Ja sam jedno poslijepodne šetao sa svojim sinom Borisom, koji je tada imao osam godina. Bilo je tamo jato, koje je čekalo kišu, i mali mi je rekao: “Tata, zašto ne bi napisao jednu pjesmu o galebu?” Sada sam ja to čuo i prečuo. Dok smo stigli do Bačvica (plaža u Splitu), mislio sam u sebi. “Stvarno, kada bih napisao pjesmu o galebu, šta bi, kakva bi to pjesma bila?” I onda mi nekako padne na pamet ideja da bi možda to bilo zgodno da je razgovor između galeba i čovjeka – rekao je Zdenko Runjić za HRT.

Da pjesma je bila odskočna daska za Olivera, koji je redao hitove kasnije kao što su “Skalinada”, “Malinkonija” i druge.

Inače, prije “Galeba”, Oliver je proveo nastupajući po svijetu, pa se vratio u Split, prenosi Telegraf.

Ponovo se ujedinio sa Runjićem, s kojim je sarađivao 60-tih na pjesmi “Picaferaj”. Zdenko je sugerisao Oliveru da promijeni način pjevanja, da unese taj italijanski melos koji nije bio tada poznat u Jugoslaviji.

To je bio pun pogodak. Napravili su prvobitno pilot ploču, na kojim su bile razne vrste kompozicija, od balada, roka, dalmatinskih pjesama.

– Tražili smo taj njegov izraz. A našli smo ga sasvim slučajno – rekao je Runjić.

Poslije toga, Oliver je počeo da reda hitove i ušao u legendu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije