Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROTIVLJENJA NISU POMOGLA Odbornici dali zeleno svjetlo DUŽEM RADNOM VREMENU nedjeljom

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tržni centri će nedjeljom  moći raditi do 22 časa a ne kao do sada do 16 časova, ovu izmjenu radnog vremena podržali su odbornici Skupštine grada na zasjedanju koje je prije nekolko trenutak završeno.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u toku zasjedanja rekao da je Banjaluka dobila najveći regionalni šoping mol te ako hoćemo da budemo konkurentni sa centrima u regionu, onda je to radno vrijeme isto kao kod njih.

– Ono što se svjesno ili nesvjesno brka kod ove odluke, jeste da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika. Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena – pojasnio je Radojičić.

Odbornici su na današnjoj sjednici donijeli odluku i o komunalnim taksama prema kojoj će veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biti u povoljnijem položaju.

Između ostalog, ovom odlukom smanjene su komunalne takse za privrednike, pa tako, recimo, za auto-škole taksa je snižena sa 260 KM na 150 KM, a kada je u pitanju nevladin sektor, praktično za sva udruženja takse su snižene u rasponu od 40 do 150 maraka.

Na današnjoj sjednici usvojena je i izmjenama odluke o isporuci toplotne energije, kojom se uvode određene olakšice u slučaju isključenja sa sistema daljinskog grijanja.

Usvojena i odluka o javnim parkiralištima i garažama kojom je predviđeno da, osim gradskih službi, uslugu javnih parkinga mogu organizovati i privatne kompanije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO