Društvo

PRVI DAN IMUNIZACIJE U SRBIJI "Sin me je prijavio, bilo mi je svejedno koju vakcinu ću da primim" (FOTO)

Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko portala eUprave počela je danas u 10 beogradskih domova zdravlja tačno u 10 sati. Jedan od domova zdravlja gde su najstariji sugrađani vakcinisani je i "Dr Milutin Ivković" na Paliluli.

PRVI DAN IMUNIZACIJE U SRBIJI "Sin me je prijavio, bilo mi je svejedno koju vakcinu ću da primim" (FOTO)
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

U ovom Domu zdravlja danas je oko 30 penzionera primilo “Fajzerovu-Biontek” vakcinu.

U razgovoru za Blic najstariji sugrađani su rekli da su u elektronskoj prijavi uglavnom navodili da im je svejedno koju će vakcinu primiti, a bilo je i onih koji su tražili baš Fajzerovu vakcinu.

Ipak, kako je za Blic objasnio direktor ove zdravstvene ustanove dr Aleksandar Stojanović građani stariji od 60 godina i mogu samo da prime cjepivo američkog proizvođača.

– Fajzerova vakcina nema starosna ograničenja, dok neke druge mogu da prime samo ljudi koji su mlađi od 60 godina – rekao je Stojanović.

FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Podsjetimo, do sada je vakcinisano 19.000 ljudi, a očekuje se da se taj broj poveća na 20.500.

Vakcinacija je najavljena za sutra i u ostatku Srbije, a vakcinalni punktovi će biti u domovima zdravlja u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Kruševcu, Nišu.

Nakon građana starijih od 75 godina, započinje prva B faza i slijede građani od 64 do 74 godina. Kako je rekao Đerlek, oni će doći će na red u zavisnosti od trenutne epidemiološke sitaucije.

Takođe, danas je objavljeno da će u Srbiju sutra stići prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije “Sinofarm”. Takođe, očekuje se da danas ili sutra, stignu i nove količine ruske “Sputnjik V” vakcine.

FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Ukoliko odmah Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedjelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

Podsjetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dvije vakcine, američko-njemačka “Fajzer-Bajontek”, i ruska “Sputnjik V” vakcina.