Društvo

PRVI PACIJETI STIŽU VEĆ SUTRA Vučić: Nova kovid bolnica je spomenik budućnosti

U Kruševcu je danas, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena nova kovid bolnica, kapaciteta 500 mjesta, koja će doprinijeti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv korona virusa.

PRVI PACIJETI STIŽU VEĆ SUTRA Vučić: Nova kovid bolnica je spomenik budućnosti
FOTO: ZORAN ZESTIC/TANJUG

Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti i govoriće o djelima koja smo preduzeli za kratko vrijeme, u teško vrijeme za naš narod – konstatovao je Vučić u izjavi novinarima po dolasku.

Prvi pacijenti biće primljeni već sutra, rano ujutru. To je druga bolnica, pored one u Batajnici, koja je izgrađena za oko četiri mjeseca. Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne “Rasina”. U njoj je posao dobilo oko 600 ljekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom KC Niš.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju, na ljude koji su radili na bolnici u Kruševcu, i kao u Batajnici, za četiri mjeseca završili nešto što je velelepno.

– Ti ljudi su radili danonoćno i pokušaću da se zahvalim radnicima. Uradili su veliki posao i sada imamo bolnicu sa 493 postelje, 150 na intenzivnoj njezi. To je 150 monitora i 150 respiratora i to ”haj flou” respiratora – objasnio je on.

Vučić je kazao da svi traže sada baš te respiratore, jer su oni nešto posebno. Ukazao je da u skladištima ima još 56 takvih i 57 pokretnih respiratora koji će biti dati bolnicama u Srbiji.

FOTO: ZORAN ZESTIC/TANJUG
FOTO: ZORAN ZESTIC/TANJUG

Najavio je i dalju nabavku ”haj flu” respiratora za buduća vremena.

– Ovdje smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i sjeverni dio Raškog okruga, značajni dio Moravičkog, te i južnog dijela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i dio bolesnika sa KiM. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti prije svega sa sjevera pokrajine – rekao je on.

Vučić je kazao da je za razliku od ranije, kada je, kako je ukazao, javna nabavka trajala godinu i po kako bi se promijenio linoleum u liftu, za samo četiri mjeseca podignuta bolnica.

Pročitajte još

– Mali broj zemalja i naroda može to tako dobro, brzo i kvalitetno da uradi – naglasio je on dodajući da ostaje još da se radi na drugim objektima kako bi se napravila dodatna logistika, ali su intenzivna i poluintenzivna njega završeni.

Vučić je kazao da je oprema za bolnicu koštala 9,5 miliona evra.

– U Batajnici ima već 530 bolesnika. Zamislite da nemamo Batajnicu i toliko mjesta. Sada imamo i u Kruševcu i mnogo ćemo života ovim spasiti. Kada smo krenuli da gradimo neki su govorili zašto bacamo pare kada je pobijeđena korona, ali srećom je neko razmišljao unapred. U ovom maglovitom danu sam ponosan na našu zemlju i divne ljude koji su ovo uradili – nalasio je on.

Otvaranju bolnice prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.