Sudbine

PRVI PUT NAKON DVA VIJEKA Otvoren Isusov grob, arheolog poručio da mu "KLECAJU KOLJENA" (VIDEO)

Naučnici su, prvi put nakon dva vijeka, otvorili mjesto za koje hrišćani vjeruju da se nalazi grob Isusa Hrista u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu.

PRVI PUT NAKON DVA VIJEKA Otvoren Isusov grob, arheolog poručio da mu "KLECAJU KOLJENA" (VIDEO)
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko decenija od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i uticaj hiljade hodočasnika i turista.

Istorijskim radovima svedočio je fotograf agencije AFP i snimio fotografije mjesta na kom se po vjerovanju nalazi stijena ispod koje je je položeno Isusovo tijelo 33. godine. Mramorna ploča koja prekriva grob bila je pomerena na tri dana zbog obnove i arheološke analize, piše Blic.

To je bilo prvi put da je mramorna ploča pomjerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni zadnji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuilio Egojan iz Jermenske Crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Isusova slika može se vidjeti u uskom dijelu prostora ispod ploče. Pronađeni su i neki materijali koji su analizirani. Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a proces je za potrebe dokumentarnog filma snimala Nacionalna Geografija.

– Otvaranje groba omogućiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta hršćanstva – objavila je tada ta medijska kuća. “Moram priznati da su mi klecala kolena”, rekao je Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije.

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po hršćanskoj tradiciji, bila pećina u koju je položeno Isusovo tijelo, biće tokom obnove rastavljena i ponovo sastavljena. Samo su izuzetno slabi ili slomljeni delovi bili zamenjeni, a mramorne ploče su očišćene i konzervisane, a struktura koja ih podupire učvršćena. Radove su finansirale tri glavne hršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci i jermenski hršćani).

Prihvati notifikacije