Društvo

(FOTO) "Izdvaja se po gravuri na stijeni" Pećina kod Sokoca krije bogatu riznicu KAMENIH ARTEFAKATA, arheolozi tvrde da potiče iz PALEOLITA

Predstavnici grupe od 13 arheologa, koja je proteklih mjesec dana u okviru njemačkog projekta "prvi korak" istraživala lokalitet Podlipe kod Sokoca iz vremena paleolita, razgovarali su danas sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom o rezultatima rada i uslovima čuvanja pronađenih artefakata.

(FOTO) "Izdvaja se po gravuri na stijeni" Pećina kod Sokoca krije bogatu riznicu KAMENIH ARTEFAKATA, arheolozi tvrde da potiče iz PALEOLITA
FOTO: SRNA

Muzejski savjetnik i arheolog u Regionalnom muzeju u Doboju Aleksandar Jašarević rekao je da je to projekat saradnje između njemačkog Univerziteta u Tibingenu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Regionalnog muzeja u Doboju, čiji je nosilac i glavni finansijer Univerzitet u Tibingenu, koji je obezbijedio sredstva za dugogodišnja istraživanja paleolita Jugoistočne Evrope.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je dodao da je ovim projektom obuhvaćen i nastavak istraživanja pećina Podlipe na Kadića Brdu kod Sokoca, gdje istraživanje traje već drugu godinu i biće nastavljeno još dvije godine.

– Lokalitet je značajan jer je paleolit globalna tema koja nije vazana za regionalno ili usko lokalno, već se bavi pitanjem porijekla modernog čovjeka, distribucije artefakata i tehnologija u Evropi – naveo je Jašarević.

On je dodao da se i lokalitet Podlipe uklopio u šemu “paleolita centralnog Balkana” i Jugoistočne Evrope, iako je mlađi, te naveo da će iduće godine biti nastavljen obilazak i drugih pećina i lokaliteta na području opštine Sokolac, gdje, kako kaže, ima šta da se radi i u narednih par stotina godina.

Naučni saradnik Sofija Dragosavac sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, navela je da su prilikom istraživanja pećine Podlipe nađeni tragovi života čovjeka koji je živio u periodu kasnog gornjeg paleolita, koji je poznat i po drugim lokalitetima, među kojima je i Badanj u BiH.

– Pećina Podlipe se izdvaja po gravuri na stijeni i po tome što prema do sada ispitanim slojevima za sada znamo da je starost lokaliteta između 12.000 i 15.000 godina – istakla je Dragosavac.

Ona kaže da je riječ o veoma bogatom paleološkom nalazištu na kome je do sada pronađeno hiljade artefakata od okresanog kamena i gdje istraživači mogu da prate taj proces proizvodnje alatki od oblutaka do finalnih proizvoda.

Geoarheolog Aristeidis Varis sa Univerziteta u Tibingenu je naglasio da je cilj ovog istraživanja da se okupe regionalni, lokalni i evropski stručnjaci kako bi se dobila studija Podlipe, koja bi bila baza iz koje se mogu širiti i vršiti dalja istraživanja na Balkanu.

On je istakao da je grupa stručnjaka na ovom lokalitetu uzela puno uzoraka koji će biti analizirani da bi se dobio uvid u rekonstrukciju života koji je bio u Podlipama u posljednjem završetku ledenog doba, da se pokuša razumjeti klima tog perioda, ljudi koji su naselili taj prostor, kakve su alatke koristili i da se na osnovu svega rekonstruiše prošlost ovoga kraja koja je bila znatno drugačija nego danas.

Pročitajte još

Načelnik Bjelica je naglasio da se arheološka istraživanja kulturno-istorijskog nasljeđa na području ove opštine traju već 11 godina na čelu sa arheologom Aleksandrom Jašarevićem iz Regionalnog muzeja u Doboju, te da su prva počela 2013. na lokalitetu Crkvine na Glasinačkom polju, gdje su pronađeni temelji crkve.

Bjelica je naglasio da je iz više arheoloških istraživanja na području opštine Sokolac i ranijeg i novijeg perioda pronađeno mnogo artefakata koji su na čuvanju, ali da lokalna uprava treba da stvori uslove da sve ovo kulturno istorijsko nasljeđe bude pohranjeno na Sokocu.

Razgovoru su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Sokolac.

Bjelica je podsjetio da je arheolog Blagoje Govedarica iz Njemačke, inače član Akademije nauka i umjetnosti BiH, pomogao lokalnoj upravi da Istorijski muzej u Beču izradi i dostavi opštini prvu repliku glasinačkih kolica, te da treba sačuvati kopije još oko 200 artefakata iz Muzeja u Beču koji su pronađeni na ovom području prilikom arheoloških istraživanja Glasinca i okoline.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu