Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI REZULTATI ISTRAGE Masakr na Šri Lanki je OSVETA ZA TERORISTIČKI NAPAD na Novom Zelandu

Svijet
Autor:

Foto: ST.SEBASTIAN'S CHURCH,KATUWAPITIYA,NEGOMBO,SRI LANKA. / FACEBOOK

Preliminarni rezultati istrage masakra na Šri Lanki pokazuju kako da je serija bombaških napada zapravo čin odmazde zbog terorističkog napada na Novom Zelandu, javlja agencija AFP.

Ovu informaciju iznio je pred parlamentom Šri Lanke zamjenik ministra obrane Ruvan Vijevardene. Rojters prenosi da je zamjenik ministra rekao i da su dvije domaće islamističke organizacije odgovorne na napad. Riječ je NTJ (National Thowheeth Jama'ath), čije se ime pominjalo i juče, a novi ime je Džamijatul Milatu Ibrahim (Jammiyathul Millathu Ibrahim).

Teroristički napad na Novom Zelandu dogodio se nešto više od mjesec dana prije serije napada bombaša samoubica na Šri Lanki.

U prvom napadu mete su bile džamije, a žrtve muslimani, dok su u drugom napadu mete bile crkve i hoteli, a najveći broj stradalih bili su katolici koji su tog dana obilježavali Uskrs prema Gregorijanskom kalendaru.

U napadima su korišćena različita oružja. Na Novom Zelandu napadači su automatskim puškama pucali po ljudima tokom molitve, dok su napadači sa Šri Lanke koristili eksplozive. Takođe, drugi napad bio je mnogo smrtonosniji od prvog. Na Šri Lanki je prema posljednjim informacija ubijeno 321 osoba, dok je na Novom Zelandu stradalo 50 ljudi, piše Avaz.

U dvije masovne pucnjave 15. marta 2018. ubijeno je 50 ljudi. Meta su bile dvije džamije u gradu Krajstčerč.

Jedan od napadača, Australijanac Brenton Tarant, ušao je u džamiju sa automastskim puškama na čijim šanžerima su bila ispisana i imena na ćilici i počeo da puca po vjernicima koji su se molili.

Tarant je tokom napada ispalio više od 100 hitaca unutar džamije, a cijeli napad prenosio je uživo na društvenoj mreži Fejsbuk.

Napad na Šri Lanki

U tri grada na Šri Lanki 21. aprila dogodilo se ukupno osam eksplozija u kojima je ubijeno, prema posljednjim informacijama 310 osoba, a više od 500 povrijeđeno.

Prvih šest eksplozija dogodilo se u istom trenutku u tri crkve i tri luksuzna hotela. Na meti bombaša bile su crkve Svetog Antonija u Kolombu, zatim Svetog Sebastijana u Negombu i jedna crkva u mjestu Batikaloa u Istočnoj Provinciji. U trenutku napada vjernici rimokatoličke crkve prisustvovali su uskršnoj misi. Istovremeno su napadnuta i tri luksuzna hotela u kojim uglavnom odsjedaju stranci.

Sedma i osma eksplozija dogodile su se i u predgrađu prestonice nekoliko sati kasnije. Jedna od meta bio je manji lokalni hotel.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO