Svijet

Prvi slučaj brazilskog soja u Italiji: Ukoliko broj bude rastao, stručnjaci preporučuju STROGI KARANTIN

U bolnici u gradu Vareze, u regiji Lombardija, na liječenju je osoba kod koje je utvrđen prvi slučaj u Italiji brazilskog soja kovida19.

Prvi slučaj brazilskog soja u Italiji: Ukoliko broj bude rastao, stručnjaci preporučuju STROGI KARANTIN
FOTO: FILIPPO VENEZIA/EPA

U jednom danu u Italiji je 420 preminulih i 8.000 novih slučajeva zaraze od kovida19, piše agencija Ansa.

– Ukoliko broj zaraženih od brazilskog soja kovida19 poraste, neophodno je odmah uvesti strogi karantin, zatvoriti sve, jer vakcina koja je sada u upotrebi nije efikasna protiv te varijante virusa – tvrdi virusolog Andrea Krisanti, direktor odeljenja mikrobiologije univerziteta u Padovi.

U Italiji se građani vakcinišu samo Fajzerovom vakcinom, američkog proizvođača, koji je smanjio isporuku ugovorenih količina lijeka.

Italijanska vlada je zbog toga pokrenula zakonske mjere protiv proizvođača Fajzer-Bionteka, jer smanjenje isporučenih količina kompromituje vladin plan o masovnoj vakcinaciji stanovništva.

U međuvremenu Evropska Unija je uvela oznaku, tamno-crvenu boju, za djelove zemalja članica gdje postoji opasnost od širenja zaraze najveća.

Tu su uključene tri italijanske regije Friuli-Venecija-Ðulia, Kampanja, Veneto i autonomna oblast Bolcano.

Na ovu odluku pobunili su se predsjednici tih italijanskih regija koji tvrde da je računica “pogrešna” jer “kažnjava” one regije gdje je testirano više osoba.