Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PSI IZ BIH ZAVRŠAVAJU I U BORDELIMA U NJEMAČKOJ Trgovina životinjama biznis u kojem mafija zarađuje milijarde

Hronika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem pasa uveliko djeluju i na području Bosne i Hercegovine, podaci su od udruženja koje se bave zaštitom životinja.

I kriminalci iz BiH poprilično su se povezali s “psećom mafijom” koja djeluje na Balkanu, jer su u pitanju enormne zarade.

Reporterka “Dojče velea” zabilježila je ilegalnu prodaju pasa u Njemačkoj za koju se sumnjiči “pseća mafija” s Balkana, koja na ovaj način zarađuje milijarde. Posao je toliko vrijedan da se profiti mogu porediti s onima od trgovine drogom ili oružjem.

Na snimku koji je objavio DW vidi se i trenutak u kom troje preprodavaca iz Srbije pokušava prodati psa maltezera. Ne znajući ni da je vakcinisan, oni su ga nudili po cijeni od 500 evra. Troje preprodavaca iz Srbije koje je policija uhapsila ima već podeblje dosjee. Psi se kupuju jeftino, a onda se u Njemačkoj prodaju tri ili četiri puta skuplje.

Većina ilegalno uvezenih pasa u Njemačkoj dolazi iz Rumunije, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska.

Udruženje  za zaštitu životinja „Av-Mau“ u Sarajevu legalno udomljava pse uglavnom u Englesku. Predsjednica ovog udruženja Amela Turalić  napominje da se  legalan izvoz pasa obavlja kroz karantine koje je odobrila Kancelarijea za veterinarstvo. Pas u karantinu provede 21 dan i onda može napustiti BiH preko jedinog graničnog prelaza gdje je dozvoljen izvoz pasa, a to je prelaz Gradiška, piše Avaz.

– To se zove sistem „pretis“ i kojem se može pratiti životinja od karantina do udomitelja u Engleskoj ili Njemačkoj. Mi to obavljamo preko karantina u Doboju, a po pse dođe transporter iz Hrvatske i za 24 sata pas je u Engleskoj. Legalno to je komercijalni izvoz robe, ima traga u bazi podataka gdje psi završavaju – objašnjava Turalić.

Postoji i takozvana nekomercijalna dozvola kada vlasnik nakon provedenog odmora u drugoj državi psa vraća u BiH.  Krijumčari upravo koriste ove dozvole da uz jednog psa provedu njih deset. Nelegalna trgovina pasa iz BiH odvija se preko Srbije.

Javna je tajna da se krijumčarenje pasa u BiH vrši preko graničnih prelaza Rača, Karakaj i Šepak, uz potplaćivanje carinika i to deset do 15 KM po psu. Iz Srbije psi prelaze u Mađarsku, a potom u Rumuniju prema Aradu. Za to vrijeme već transporteri iz Bukurešta dolaze po pse i izvoze ih dalje u Njemačku i Austriju.

Tako se svake druge sedmice uglavnom iz Sarajeva i Tuzle po deset pasa šalje u  Rumuniju, a potom u zemlje zapadne Evrope i ne zna se gdje ti psi završavaju. Novi vlasnik može raditi s njim šta ga je volja, može ga preprodati, a pojedini završe i u njemačkim bordelima za pse.

Rumunija vodi cijeli biznis, jer oni imaju dozvolu za legalni izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja.

Izdaju lažne dokumente

“Dog Trust”, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, je obimnim istraživanjima uspjela pokazati kako je trgovcima jednostavno da, naprimjer, u Rumuniji od veterinara dobiju lažne dokumente za pse. Na kraju se za 30-40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 evra.

Prodaja preko eBaya

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životina “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBayu godišnje proda 2,3 miliona pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 evra po psu. Godišnje se, dakle, tako zaradi 1,6 milijardi evra i to samo preko eBaya.

Studija Evropske unije utvrdila je da se 550.000 pasa godišnje ilegalno preveze preko granica.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO