Magazin

Psi vole ležati na suncu: To je korisno za naše ljubimce, ali ipak morate biti obazrivi

Psi uvijek nađu najudobnija mjesta kod kuće. Ponekad su to ona očigledna, poput kauča ili kreveta, a ponekad biraju tvrdi pod, pločice, ili mjesto pored vrata. Međutim, možda ste već shvatili da vaš krzneni ljubimac voli da prati sunce kao pravi suncokret.

pas
FOTO: HULKHOGAN/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Kada vidite svog psa kako leži na suncu tokom toplog ljetnjeg dana, ili prohladnog zimskog popodneva, pomislićete -‘zašto psi leže na suncu?’

Zaronimo u razloge zašto psi ovo rade, i moguće prednosti ovakvog ponašanja.

Hladno im je

Psi mogu ležati na suncu jer im je hladno tokom zimskog dana, i žele da ih sunce ugrije. Baš kao i ljudima kada im je hladno, psi će pokušati da nađu izvor toplote. Nije neobično da u zimskim danima vole da budu pored grejalce ili tople peći.

Ako je sunce napolju, i sija u kuću ili stan kroz prozore, oni bi mogli ležati na najsunčanijem mjestu koje mogu naći.

Psi, kao i ljudi, smatraju različite stvari ugodnijim od drugih. Psi bi mogli pomisliti da je sunčeva svjetlost, čak i kada nije hladno, nešto što pruža dobar osjećaj i utjehu.

Psi ne leže uvijek na suncu jer im je hladno. Smatraju da je dodatna toplina veoma prijatna i udobna, u poređenju sa polaganjem na hladnom podu.

Psi bi mogli ležati na suncu jer ih to čini sretnima. Sunčeva svjetlost ne samo da usrećuje pse jer čini da sve izgleda sjajno. Postoje hemijske reakcije sa suncem zbog kojih se i naši psi osjećaju sretnijima!

Sunce povećava serotonin u mozgu pasa. Serotonin je hormon, koji čini da se mi i naši psi osjećamo sretnima, i koji pomaže našoj opštoj dobrobiti. Sljedeći put kada vidite svoje štene kako se sunča, možete razmišljati o tome kako bi se ono moglo osjećati stvarno srećno upravo sada, a možete i provesti neko vrijeme s njim na suncu.

Sunce pomaže psima u njihovom cirkadijalnom ritmu i snu

Psi mogu ležati na suncu i sunčati se jer im to pomaže u rasporedu spavanja. Naši cirkadijski ritmovi kontrolišu naše mentalne i fizičke promjene. Nivo svjetla i tame se odnosi na našu potrebu za spavanjem i našu potrebu da budemo budni.

Ako je u prostoriji jako vruće ili ako vaš pas odluči ležati napolju tokom toplotnog talasa, ograničite sunčanje na nekoliko minuta. Ključno je da voda uvijek bude dostupna psima, ali hladna voda je posebno potrebna tokom najtoplijih doba godine.

Pročitajte još

Ne samo da dlaka vašeg psa može promjeniti boju zbog sunca, već može i izgorjeti ili izazvati rak kože. Naši krzneni prijatelji ne znaju za ove stvari, pa je naš posao da im pomognemo.

Da li je psima potrebna sunčeva svetlost za vitamin D?

Sunčeva svetlost je odličan izvor vitamina D za ljude, ali da li je izvor vitamina D i za pse? Vitamin D je neophodan i ljudima i psima. Pomaže u apsorpciji i regulaciji kalcijuma i fosfora i pomaže našim bubrezima da uštede kalcijum i izgrade kosti i mišiće s njim.

Sunčeva svjetlost osigurava vitamin D za pse baš kao i za ljude, što bi mogao biti još jedan razlog zašto psi sunčanje smatraju utješnim! Međutim, sunčeva svjetlost nije tako dobar izvor vitamina D za pse kao za ljude.

I ljudi i psi apsorbuju vitamin D kroz kožu kada nas sunce obasja, ali psi to ne mogu učiniti tako efikasno kao ljudi. Stoga je glavni izvor vitamina D za pse njihova ishrana. Mnoga hrana za pse već sadrži odgovarajuću količinu vitamina D, pišu Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije