Društvo

PSIHOLOZI UPOZORAVAJU Zaštitimo djecu žrtve seksualnog zlostavljanja

Povodom slučajeva seksualnog zlostavljanje dece, o kojima su mediji pisali u posljednjih dana, Društvo psihologa RS je upozorilo novinare da, pri izvještavanju, vode računa o zaštiti djece žrtava zlostavljanja.

PSIHOLOZI UPOZORAVAJU Zaštitimo djecu žrtve seksualnog zlostavljanja
FOTO SHUTTERSTOCK

Istovremeno, psiholozi su djeci, roditeljima, nastavnicima i svima koji rade s djecom, i u koje djeca imaju povjerenja, preporučili kako da postupe ukoliko posumnjaju na zlostavljanje.

Psiholozi upozoravaju da mediji objavljivanjem detalja o polu, uzrastu, mjestu gdje dijete žrtva živi, kao i porodičnim prilikama, na posredan način otkrivaju identitet djece žrtava i tako krše Konvenciju o pravima djece, podstičući njihovu stigmatizaciju i dodatnu traumatizaciju.

Pozivali su medije da budu “prosvetitelji javnosti” objavljujući informacije o tome kako zaštititi djecu.

Pročitajte još

Sanja Radetić Lovrić, predsjednica UO Društva psihologa RS, u izjavi za Srpsakinfo je pozvala roditelje, učitelje, nastavnike, vaspitače i sve koji rade s djecom da svaku dječju izjavu o povredama njihovog tijela i o nasilju nad njima shvate krajnje ozbiljno i da odmah potraže pomoć stručnjaka.

Takođe, svi odrasli odgovorni u procesu vaspitanja djece treba da djeci svih uzrasta, na njima prilagođen način, ukažu na to da je njihovo tijelo važno i da niko ne smije, ni na kakav način, da ga povređuje, a ako se to desi da o tome ne treba da ćute  – dodaje Radetić Lovrićeva.

Djeci je poručila da se odmah u ovakvim slučajevima povjere osobi u koju imaju povjerenja, bilo da su u pitanju roditelji, baka, djeda, tetka, učiteljica ili školski psiholog. Na isti način djeca treba da postupe ukoliko imaju saznanja da se nešto loše dešava njihovim drugarima, poručuju psiholozi.