Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PSIHOLOZI UPOZORAVAJU Zaštitimo djecu žrtve seksualnog zlostavljanja

Društvo
Autor:

Foto Shutterstock

Povodom slučajeva seksualnog zlostavljanje dece, o kojima su mediji pisali u posljednjih dana, Društvo psihologa RS je upozorilo novinare da, pri izvještavanju, vode računa o zaštiti djece žrtava zlostavljanja.

Istovremeno, psiholozi su djeci, roditeljima, nastavnicima i svima koji rade s djecom, i u koje djeca imaju povjerenja, preporučili kako da postupe ukoliko posumnjaju na zlostavljanje.

Psiholozi upozoravaju da mediji objavljivanjem detalja o polu, uzrastu, mjestu gdje dijete žrtva živi, kao i porodičnim prilikama, na posredan način otkrivaju identitet djece žrtava i tako krše Konvenciju o pravima djece, podstičući njihovu stigmatizaciju i dodatnu traumatizaciju.

Pozivali su medije da budu “prosvetitelji javnosti” objavljujući informacije o tome kako zaštititi djecu.

Sanja Radetić Lovrić, predsjednica UO Društva psihologa RS, u izjavi za Srpsakinfo je pozvala roditelje, učitelje, nastavnike, vaspitače i sve koji rade s djecom da svaku dječju izjavu o povredama njihovog tijela i o nasilju nad njima shvate krajnje ozbiljno i da odmah potraže pomoć stručnjaka.

– Takođe, svi odrasli odgovorni u procesu vaspitanja djece treba da djeci svih uzrasta, na njima prilagođen način, ukažu na to da je njihovo tijelo važno i da niko ne smije, ni na kakav način, da ga povređuje, a ako se to desi da o tome ne treba da ćute  – dodaje Radetić Lovrićeva.

Djeci je poručila da se odmah u ovakvim slučajevima povjere osobi u koju imaju povjerenja, bilo da su u pitanju roditelji, baka, djeda, tetka, učiteljica ili školski psiholog. Na isti način djeca treba da postupe ukoliko imaju saznanja da se nešto loše dešava njihovim drugarima, poručuju psiholozi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO