Društvo

Pune su opasnih pesticida: Zaražene mandarine iz Hrvatske ZAVRŠILE U BiH

Evropska agencija za bezbjednost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos.

Pune su opasnih pesticida: Zaražene mandarine iz  Hrvatske ZAVRŠILE U BiH
FOTO: RTRS

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg hlorpirifosa, a uzorak je uzet 20. novembra. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedozvoljeni pesticid.

Kako javlja Danica, hrvatski su inspektori pesticid otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača.

Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu obavijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Pročitajte još

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima hlorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju, navodi Indeks.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), podsjetimo, obavijestila je 17. novembra  Agenciju za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđene prisutnosti pesticida hlorpirifosa (chlorpyrifos).

Uvozniku je naložen povrat sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguć povrat iste.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pored redovitih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole pri uvozu mandarina na eventualnu prisutnost hlorpirifosa”, saopšteno je tada..

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije