Biznis

"RAČUN ĆE PLATITI OBIČAN ČOVJEK" Kome ova kriza najteže pada, a ko je neće ni osjetiti

Bogataši koji sada još i zarađuju na krizi, neće pretrpiti štetu. Isto kao poslije finansijske krize, krize nekretnina, ekonomske krize. Račun će platiti običan čovjek.

"RAČUN ĆE PLATITI OBIČAN ČOVJEK" Kome ova kriza najteže pada, a ko je neće ni osjetiti
Foto: RONALD WITTEK/EPA

Još prije korone Njemačka je bila politički i ekonomski podeljena zemlja. Četrdeset godina neoliberalizma ostavile su i ovde trag. Država, prije svega socijalna država, sve se više diskredituje, a zarada stvorena na zajedničkom radu preraspodeljuje se bogatima – komentar iz lista Frankfurter Rundšau prenosi Dojče vele.

– Vladavina finansijskih tržišta nije okončana, a tržišta rada su usitnjena na prekarizovana mala tržišta rada. Nezaposlenost je pretvorena u poslove sa manjim brojem sati, a siromaštvo je poraslo. Naposletku i koncentracija moći u rukama velikih koncerna je porasla. Još uvijek ništa od ekonomske demokratije. Veliki dioničari još uvijek vladaju autokratski, gore nego ikad. A u politici je jedna njemačko-nacionalna, desničarska partija ušla i u savezni i u sve pokrajinske parlamente – navodi se u tekstu koji DW prenosi.

– A sada je vrijeme korone. Kao i u svjetskoj finansijskoj krizi, krizi na tržištu nekretnina i ekonomskoj krizi od 2007 do 2009. vaskrsavaju iz groba britanskog ekonomistu Džona Mejnarda Kejnsa (1883-1946), kojeg inače toliko preziru neoliberalni duhovi. Svi, pa i radikalni vjernici tržišta, prizivaju državu da interveniše u ekonomiji koja je doživela slom.

– Privatnici nisu u stanju da upravljaju krizom. Prihod svih Nijemaca će ove godine opasti za sedam odsto. Potrebne su nam dve do tri godine da se oporavimo od toga, ali samo ako ne dođe drugi talas korone. Samo njemačka savezna država će ove godine da se dodatno zaduži za 218 milijardi evra.

– Ko će to da plati? Imućni ljudi, koji sada čak i zarađuju na krizi, neće pretrpeti štetu. Isto kao posle finansijske krize, krize na tržištu nekretnina i privredne krize. Trebalo bi da račun plate radne mase kao i oni koji svakako nemaju ništa. Doći će ekonomski kontraproduktivna i socijalno neprihvatljiva politika štednje i rezova, pošto se politička elita opet ne usuđuje da jače oporezuje posed bogataša. Jednom procentu Nijemaca starijih od 17 godina pripada 35 odsto Njemačke, a deset odsto Nijemaca poseduju čak dvije trećine zemlje. Demohrišćani i socijaldemokrate kao vladajuće partije to prećutno prihvataju. Nevjerovatno! Ali svaki narod valjda zaslužuje svoju vladu – navodi list.