Biznis

RAČUNI BLOKIRANI, PROIZVODNJA STALA Zbog "plati pa vrati" akciza tone banjalučko preduzeće

Prije više od mjesec dana, do skoro uspješno preduzeće „Euro Lab“ iz Banjaluke moralo je da zaustavi kompletnu proizvodnju preparata za dezinfekciu, čišćenje i higijenu, te zaključi knjižice za više od 20 svojih radnika.

RAČUNI BLOKIRANI, PROIZVODNJA STALA Zbog "plati pa vrati" akciza tone banjalučko preduzeće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za preostalih 30-ak zaposlenih neizvjesno je da li će i oni uskoro na ulicu. Međutim, to nema nikakve veze sa uticajem korona krize na privredu.

U slučaju ovog preduzeća, to ima veze sa blokadom računa i bankrotom pred koji je ovu firmu dovela naplata akcize, te odluke i postupci službi Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi s tim, iz posljednje tri godine.

Isto toliko dugo se, otprilike, uprava preduzeća “Euro Lab”, koje je najveći proizvođač sredstava za vjetrobransko staklo u BiH, bori da dokaže da su carinske službe UIO BiH, kako tvrde, pogriješile kada su im krajem 2017. godine kontrolisale jedan uvoz koncentrata koji koriste u proizvodnji, a potom izdale mišljenje da se radi o alkoholu i takvo mišljenje primjenile retroaktivno za još osam uvoza!

Time su im, naime, naknadno obračunale čak oko četiri miliona KM dadžbina, koje treba da plate na ime uvozne akcize i razlike PDV-a.

Carinska kontrola

Kako za Srpskainfo objašnjavaju u „Euro Labu“, oni godinama, kao i druga proizvoda preduzeća u BiH, za svoju proizvodnju uvoze koncentrat koji je sredstvo protiv smrzavanja na bazi etilnog alkohola, koji nije akcizni proizvod i na koje se ne plaća akciza.

Međutim, nakon jedne carinske kontrole u novembru 2017. godine UIO je dala mišljenje po kojem je riječ o alkoholu za konzumaciju, a na koji onda treba da se plati i akciza od 15 KM po litri, i to retroaktivno, a uz pravo na povrat kompletnog iznosa akcize i PDV.

Jedinstvenog stava o tome da li je to baš tako trebalo, sudeći i po dokumentima u koje je Srpskainfo imala uvid, nema ni u ovoj upravi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Tu je krenuo problem na koji su uticali i propusti u njihovim službama, svjesno ili nesvjesno zanemarivanje činjenica u vezi sa vrstom sredstva koje smo uvezli i njegovom utvrđenom namjenom, te činjenicom da u BiH nisu doneseni i usklađeni svi propisi koji su potrebni u ovoj oblasti. Za taj problem do danas nema rješenja ili volje da se on riješi, iako je to presedan. “Plati pa vrati” je slučaj kakav se još nije desio i koji je nas doveo u situaciju da moramo da ugasimo proizvodnju i otpuštamo radnike. To se desilo nakon što nam je početkom jula ove godine zbog cijelog slučaja UIO blokirala račun, uzela sredstva s računa i kupcima poslala obavještenje o blokadi. I nakon što su naši radnici u martu radili preko svake mjere proizvodeći dezinfekciona sredstva kada su bila najpotrebnija, a kako bismo hitno popunili zahtjev tržišta BiH i učestvovali na tenderima. Međutim, izgleda da je sve bilo uzalud – kaže pomoćnik direktora ove firme Vladan Paspalj.

Tužba

Sve dokaze koje su u prethodne tri godine skupili predali su i Sudu BiH, uz tužbu, ali svjesni su, kažu, da će do odluke suda oni izgubiti i tržište, i posao, i zaposlene.

Uz to, najteže im pada to što u cijelom slučaju nema štete za budžet, kako to konstatuje i UIO u svojoj dokumentaciji, jer i kada bi oni imali oko četiri miliona maraka da plate akcizu, taj novac bi UIO, kažu, morala odmah da im vrati.

Po Zakonu o akcizama i pratećim propisima oni imaju pravo na povrat novca, s obzirom na to da sredstvo koriste u proizvodnji, kao repromaterijal. Međutim, iznos od četiri miliona KM, tvrde, oni sa svojom proizvodnjom ne mogu da zarade ni za 10 godina.

– U cijelom postupku imali smo i imamo podršku svih institucija kojima smo se obraćali, od Privredne komore RS, Spoljnotrgovinske komore BiH,  Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ali ne i od ključnih ljudi u sektoru za carine UIO BiH – kažu u „Euro Labu“.

Nedostatak propisa

Uz njih su bili i Privredna komora RS i Spoljnotrgovinska komora BiH, koji su i vlastima u RS ukazivali na neosnovanost obračunatog iznosa akcize i nedostatak propisa u ovoj oblasti.

FOTO: PRIVREDNA KOMORA RS/SCREENSHOT
FOTO: PRIVREDNA KOMORA RS/SCREENSHOT

– Upravni postupci koji traju nepune tri godine na način da nam nisu blagovremeno predočavani svi akti na uvid, postavljani pogrešni zahtjevi za analizu koji su doveli do toga da imamo nepotpune analize, naša izjašnjenja su održavana samo formalno, sve naše argumente su u potpunosti odbijali i tri puta mijenjali tarifni stav u toku postupka uz niz povreda postupka, ali su redovno konstatovali u svojim aktima da nemaju adekvatne propise. Nije nam jasno da u vlastitoj državi nismo cijenjeni i ravnopravni sa svim domaćim preduzećima koja nisu imala navedeni problem. Nije trebalo ni blizu doći do sudskog spora, jer poslujemo transparetno, što su kontrolni organi i utvrdili u svim svojim aktima – navode iz “Euro Laba”.

Komisija

Iz UIO BiH još nisu odgovorili na pitanja Srpskainfo o detaljima ovog slučaja, poput onog kako su utvrdili da ova firma uvozi alkohol, a ne sredstvo protiv smrzavanja, odakle je sve i počelo, ali su nam rekli da je direktor UIO Miro Džakula formirao posebnu komisiju da napravi kompletan uvid u cijeli predmet.

– Preduzeće je poslalo poseban zahtjev na ruke direktora i on je formirao komisiju – kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Iz “Euro Laba” odgovoraju da se nadaju i iskreno vjeruju da će tim koji je formirao direktor “raspetljati “gordijev čvor” star tri godine i naći povoljno zakonsko rješenje za preduzeće koje mnogo znači u ovakvim vremenima”.

Istovremeno, gotovo tri godine od kako je problem krenuo, ovim pitanjem konačno će se, danas, pozabaviti i Upravni odbor UIO BiH.

– Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje biće održana u ponedjeljak, 31. avgusta, i na dnevnom redu biće rješavanje problematike preduzeća “Euro Lab” iz Banjaluke. U dnevni red sjednice je, na prijedlog Ministarstva finansija RS, uvrštena tačka koja se odnosi na izmjenu Zakona u smislu rješavanja navedenog problema – odgovorili su za Srpskainfo u Ministarstvu finansija RS.

Iz UIO dodaju da će, ako Zakon o akcizama bude izmijenjen, oni to primjenjivati.