Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RADE BEZ MARKE DA BI OTIŠLI IZ BiH Evo kako zdravstvene ustanove izrabljuju stažiste

Regioni
Autor:

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj krše Zakon o radu i izrabljuju stažiste jer ih ne plaćaju tokom obavljanja pripravničkog staža. S druge strane, stažisti prihvataju da rade bez marke primanja kako bi obavili pripravnički staž, koji im je uslov za polaganje državnog ispita.

Oni koji su završili srednju medicinsku školu stažiraju 6 mjeseci, dok nakon Visoke škole stažiranje traje godinu dana.

Prema zakonu o radu i kolektivnom ugovoru u zdravstvu, stažisti bi trebalo da primaju mjesečno 80 odsto iznosa od plate, odnosno 525 KM, te da imaju sva ostala prava radnika kao što su topli obrok i prevoz.

Jedan od Prijedorčana za Srpskainfo je ispričao da je bio zatečen onim što ga je dočekalo kada se javio u Dom zdravlja da stažira.

– Znao sam da neću imati platu, jer sam čuo od svojih kolega koji su već stažirali da nisu plaćeni i to je teško prihvatiti. Međutim, šokiran sam bio kada me jedna osoba, koja je u Domu zdravlja bila zadužena za stažiste, otvoreno upozorila da se ni slučajno ne javljamo na Biro u potrazi za svojim pravima – ispričao je on.

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora, Mirko Sovilj, kaže da stažiste ne plaća ni ova zdravstvena ustanova. Navodi da je on kao poslanik DNS u Narodnoj skupštini RS postavio pitanje o plaćanju stažista u namjeri da se pokrene njegovo rješavanje.

– Upitao sam Ministarstvo finansija da li je procijenjeno koliko je novca potrebno obezbijediti u budžetu RS kako bi mladi ljudi, nakon što završe svoje školovanje, imali u određenoj mjeri plaćen pripravnički staž, onoliko koliko je moguće, jer je opštepoznato da to odrađuju u satusu volontera. Čini mi se da su i u Ministarstvu bili iznenađeni ovim podacima – kaže Sovilj.

Dodaje da ova zdravstvena ustanova mjesečno ima oko 5 stažista, te da ih ne može plaćati iz svog budžeta.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Kada mladi čovjek završi školovanje to je kritičan period za njega. Prvo mora naći mjesto gde će odraditi pripravnički staž, a kada nađe onda se sreće sa situacijom da treba da radi šest mjeseci ili godinu dana bez ikakve nadoknade, bez plaćenog puta, toplog obroka. To je ponižavajuća situacija – ističe on.

Vjeruje da tada neki od njih i donose odluke da napuste Republiku Srpsku.

– Očito je da naše ustanove nemaju novac da plaćaju staž, a ukoliko mi tim ljudima ne dozvolimo da volonterski odrade taj staž onda oni ne bi mogli polagati državni ispit. Time bi napravili veći problem u društvu – objašnjava Sovilj.

Predsjednik Sindikata zdravstva RS Milenko Granulić kaže da, prema njihovim informacijama, većina privatnih i državnih zdravstvenih ustanova ne plaća stažiste.

– U većini ustanova dolazi do izrabljivanja radne snage. Poslodavci moraju po zakonu da uplaćuju doprinose i za volonterski i pripravniči rad, a ne uplaćuju ništa. To je neprihvatljivo, stvara se jaz među mladima. Djeca šest meseci dolaze badava rintati, a ne vide ni banke, potom polože državni ispit i pakuju kofere da idu iz RS – kaže Granulić.

Dodaje da bi Ministarstvo zdravlja tebalo da nađe način da se stažistima plati barem doručak.

– Da osjete da su cijenjeni i poželjni, pogotovo sada kada Zapad traži naše sestre koje su redovno završili školovanje – zaključuje on.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili konkretne podatke o plaćanju stažista. Saopštili su nam da su ova pitanja u domenu Zakona o radu.

Nakon završene srednje škole obaveza je tri mjeseca stažirati u Domu zdravlja, a potom tri u bolnici. Oni koji završe Visoku medicinsku školu stažiraju 4 mjeseca u Domu zdravlja, a 8 mjeseci u bolnici.

Prednost redovna medicinska škola

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Mirko Sovilj kaže da u redu onih koji čekaju na stažiranje prednost imaju oni koji su završili redovno Medicinsku školu, u odnosu na prekvalifikante. Navodi da u stalni radni odnos primaju samo one koji su redovno završili medicinsku školu.

– Oni koji su prekvalifikovani moraju čekati. Imamo pravo da izaberemo one koji su od veće koristi za ustanovu jer zastupamo interese ustanove – objašnjava on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO