Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RADE NA PISMENOM SPORAZUMU Zaustavljanje trgovinskog rata dobro za OBJE STRANE

Svijet
Autor:

Foto: Ng Han Guan/EPA

Potpredsjednik kineske vlade Liu He je saopštio da će Kina sarađivati sa Sjedinjenim Državama na rješavanju problema na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kao i da bi zaustavljanje trgovinskog rata bilo dobro za obje strane.

– Dvije strane postigle su znatan napredak na mnogim poljima, postavljajući važan temelj za potpisivanje sporazuma – izjavio je Liu, koji je glavni pregovarač u trgovinskim pregovorima.

Kina i Sjedinjene Države postigle su ograničen dogovor prošle nedjelje kako bi okončale trgovinski rat koji je ukočio svjetska tržišta i ometao svjetski ekonomski rast, a sada obje strane rade na pismenom sporazumu, a prenosi Rojters.

Liu je rekao da će Kina pojačati ulaganja u osnovne tehnologije kako bi ubrzala ekonomsku obnovu.

– Nismo zabrinuti zbog kratkoročne ekonomske nestabilnosti. Uvjereni smo da možemo da ispunimo makroekonomske ciljeve za ovu godinu – rekao je Liu i dodao da su dobri odnosi dvije države bitni i za stabilnost u svijetu.

– Rast kinesko-američke privredne i trgovinske saradnje povezan je sa mirom, stabilnošću i prosperitetom cijelog svijeta – rekao je.

Međunarodni monetarni fond procijenio je da bi okvirni trgovinski sporazum koji su Vašington i Peking postigli prošle nedjelje mogao smanjiti štetu koju su nanijele tarife koje su obje zemlje uvele u proteklih 15 mjeseci.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO