Društvo

RADNA SNAGA ODLAZI IZ BiH Šef njemačke klinike došao u Sarajevo po medicinske sestre

Hans-Jirgen Štopora načelnik Odjeljenja za njegu bolesnika minhenske klinike Memingen, posljednju službenu posjetu zapadnom Balkan počeo je u Srbiji, a završio u Bosni i Hercegovini. U njemačkom gradiću Memingenu nedostaje njegovatelja pa saradnici bolnice iz ovog grada traže radnike u Srbiji i BiH.

RADNA SNAGA ODLAZI IZ BiH Šef njemačke klinike došao u Sarajevo po medicinske sestre
Foto: Profimedia

Ista pitanja

Svim kandidatkinjama za posao u Njemačkoj postavljao je ista pitanja: “Zašto ste se odlučili da postanete medicinska sestra?”, “Zašto želite u Njemačku?” i “Kako se čisti rana?” Na kraju je izabrao 10 medicinskih sestara.

U Njemačkoj će one raditi godinu kao asistenti-njegovatelji prije nego što izađu na ispit i dobiju priznanje da su medicinske sestre sa završenom stručnom spremom. Za usluge posredovanja personala bolnica u Memingenu plaća 4.000 evra po osobi. Za Štoporu je veoma važno da procijeni hoće li žene moći izdržati život odvojene od porodica.

U Sarajevu taksi prolazi pored izrešetanih zgrada. Bosna i Hercegovina ima najveću stopu nezaposlenosti, od 40 odsto. Čini se da zemlji nedostaje političke volje da izađe iz rupe, u koju ju je odveo rat prije 20 godina. Štopora i njegove koleginice u taksiju ćute i posmatraju nebodere koje je smog obojio u sivo – piše portal Spiegel Online.

Štopori se u Sarajevu predstavlja 11 kandidatkinja. Većina ih je iz Republike Srpske. Jedna od njih preslušava svoje odgovore i na pitanje: “Šta Vam se najviše dopada u Vašem zanimanju?”, odgovara: “Čovječnost!” Druga govori srpski, engleski, švedski i njemački. Nakon što je završila školu, radila je samo u jednom švedskom kol centru. Treća neće da se slika na ulici, da Nijemci ne vide kako je sve uništeno i pomisle da je ona jadna i siromašna medicinska sestra koja hoće u Njemačku. Nijedna od njih tri ne želi da im se objavi ime.

Odmah iza ugla je Bolnica “Abdulah Nakaš”, koja je dobila ime po doktoru koji je tokom rata spasio mnoge živote, čak i bez struje i vode. Davorka Marković, jedan od šefova u bolnici, koja je primila goste iz Njemačke, i sama je tokom rata radila u ovoj bolnici. A danas mora da gleda kako joj odlazi dobro obučen i školovan kadar.

– Niko nikome ne može zabraniti da ode. Pa, ipak vas molim da ne nudite ovdje ponude za posao. Ako ništa, ne u ovoj bolnici – kaže Marković.

Radna mjesta

Spiegel Online dalje piše kako Davorka Marković kaže da bolnica nema dovoljno radnih mjesta kako bi rasteretila osoblje, da nema dovoljno velik budžet kako bi se mogle povećati plate. Mnogi njegovatelji nose povrede iz rata, a mladi koji završe medicinske škole, odmah žele da odu. Štopora na sve to, piše dalje, klima glavom u znak razumijevanja. Poznati su mu ti problemi. U Memingenu medicinska sestra zarađuje 2.800 evra bruto.

Nakon posjete bolnici u Sarajevu, piše portal Spiegel Online, Štopora i koleginice sjede u jednom kafiću pored bolnice. Kaže da je mislio da ljudi u bolnici nemaju šansi da dobiju posao, ali čini se da nije baš tako. Razgovor sa Marković naveo ga je na razmišljanje. Konačno jedna njegova koleginica progovara: “Nerado bih uzimala nešto od drugih.” Štopora šuti. Nema tome ništa da doda. Nove njegovateljice stižu u Njemačku ovog ljeta, piše portal Spiegel Online u priči o potrazi za njegovateljima sa Balkana.

 Kupila i stanove

Klinika u Memingenu investira u vrbovanje radne snage. Ona čak ima i Dom za medicinske sestre, u kojem jedna soba košta 120 evra mjesečno. Klinika je čak kupila i stanove u koje se njegovatelji i sestre kasnije mogu useliti.

Novac odlazi u projekt “Triple Win”, koji vode Njemačka agencija za rad i GIZ. “Triple Win” znači da zapošljavanjem medicinskih sestara sa Balkana svi trebaju da su na dobitku – njihova zemlja, one same i Njemačka.

(Avaz)