Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RADOM I RAZGOVOROM PROTIV DROGE Iz komuna poručuju ovisnicima da LIJEKA IMA

Društvo
Autor:

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

„Dođi sebi, dok još imaš kome“ moto je pod kojim  radi Centar za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“ u Aleksandrovcu kod Laktaša. Kroz ovu komunu je za dvije decenije prošlo oko 800 ljudi, koji su imali problem s drogom.

„Marjanovac“ je jedina komuna u RS, dok ih u Federaciji BiH djeluje šest: neke od njih pod patronatom javnog sektora, a neke u sklopu vjerskih zajednica ili nevladinih organizacija.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti u „Marjanovcu“ je predstavljen rad komuna, s ciljem da se razbije stigma koaj prati ova mjesta i njihove korisnike.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Kako je istaknuto, u komunama se svakom ovisniku pristupa individualno, kao čovjeku koji ima problem, sa kojim se ne može sam izboriti. Ovisnost je, ističu, problem koji potiče iz emocionalne nestabilnosti, a manifestuje se na kompletnu ličnost, porodicu i društvo.

– Ovisnik je osoba kao i svaka druga, a ovisnost nije urođena, već je rezultat mnoštva životnih situacija. Mi ovdje „rastvorimo“ svaki problem pojedinačno i damo mogućnost osobi da te probleme preradi, nakon toga „spakujemo“ osobu i vraćamo je u društvo – ističe Bojan Trgić, socijalni radnik u Centru „Marjanovac“, dodavši da se rad sa korisnicima nastavlja i nakon izlaska iz komune,  kako bi se oni uspješno vratili u društvo.

Uspješne resocijalizacije nema ako se ne opredijelimo za život i ako nismo spremni da volimo ljude, ističe koordinatorka Centra „Marjanovac“ sestra Amata Anđelić.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Centar „Marjanovac“ je mjesto rađanja novog života, gdje nastojimo da kroz psihosocijalni pristup i radnu terapiju pomognemo ovisnicima da ponovo pronađu sebe, jer sam ovisnik nije u mogućnosti da ovlada svojim emocijama bola, tuge i odbačenosti, na koju se naslanja i stigmatizacija – kaže Amata Anđelić.

O tome svjedoči i 13 godina iskustva u Centru za ovisnost „Smoluća“ iz Tuzle. Poseban problem je, ističe psiholog u ovoj komuni Samir Hadžić, što često ovisnici u komune dolaze bez prethodnog medicinskog tretmana.

– Idealno bi bilo da se ovisnik očisti od svih tih štetnih tvari prije nego što dođe u komunu, kako ne bi dolazilo do teških  kriza apstinencije.  Ali, to kod nas nije riješeno i to stvara svima velike probleme – kaže Hadžić.

Dodaje da je problem što još uvijek ne postoji uvezan sistem i protokol kojim bi bilo definisano gdje ovisnik prvo treba da se javi i kako teče nejgova rehabilitacija.

Generalna skupština UN proglasila je 1987. godine 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, želeći da upozori svjetsku javnost na ovaj rastući problem  i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera borbu protiv droga i ovisnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO