Svijet

Raste zabrinutost od izazova: Uputstvo policije za roditelje nakon TRAGIČNE SMRTI DVOJE DJECE

Poslije tragične smrti dvoje djece od 9 i 10 godina koji su žrtve takozvanih izazova na Tik-Tok, jednoj od popularnih socijalnh mreža, italijanska policija objavila je na zvaničnoj Fejsbuk stranici uputstava za roditelje, piše onlajn novina  Fanpejdž.

Raste zabrinutost od izazova: Uputstvo policije za roditelje nakon TRAGIČNE SMRTI DVOJE DJECE
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Djeca često vjeruju da su besmrtni i da im se ništa ne može desiti, a u stvari zbog svoje mladosti nisu u stanju da predvide da se takva igra može tragično završiti.

Roditelji treba da razgovaraju sa djecom o igrama na socijalnim mrežama i da se obezbjede da su djeca shvatila opasnost koju takve igre nose, kao i da ne podliježu podstreku vršnjaka ili takozvanih influensera da učestvuju u opasnim onlajn igrama.

Policija sugeriše roditeljima budu radoznali i da prate, da se upoznaju se najnovijim izazovima, jer u nekim od tih igara od djece se traži da uzimaju pretjeranu količinu lijekova, da gutaju velike količine namirnica koje se uobičajeno koriste u kuhinji, neke ih podstiču da iskaču iz auta, da sjede na zeljezničkim šinama i pobjegnu u zadnji čas ispred voza, ili da se dave do posljednjeg daha.

Upravo to je bio slučaj sa dvoje djece u Italiji, koja su u zadnjih 15 dana, umrla sljedeći uputstva igre izazova.

Policija upućuje roditelje da vode računa koliko vremena djeca provode lutajući po socijalnim mrežama, i da postave ograničenja. Savjetuje roditeljima da, ukoliko na mobilnim telefonima djece pronađu video zapise igara izazova, to odmah prijave policiji.