Magazin

Rastvor koji ŠTITI BILJKE OD ŠTETOČINA: Umjesto pesticida potrebna su vam ova 3 sastojka iz kuhinje

Mlijeko je osim kao prehrambena namirnica, vrlo korisna u bašti kao sredstvo za zaštitu i đubrenje raznih biljaka.

Biljka pauk, zeleni ljiljan
FOTO: MOJ SVET BILJAKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sadrži hranjive materije koje omogućavaju biljkama normalan rast i poboljšava njihov imunitet. Obično se za zaštitu biljaka koristi kravlje mlijeko.

Za šta se sve koristi kravlje mlijeko kod zaštite biljaka?

kao sredstvo za zaštitu od patogenih mikroorganizama

kao sredstvo za zaštitu od insekata (prirodni insekticid)

kao prirodno đubrivo i biostimulator

Kako zaštiti biljke mlijekom?

Nakon tretiranja biljaka mlijekom na površini se obično stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogenih mikroorganizama. Ovim preventivnim načinom tretiranja mlijeko štiti biljke od raznih gljivica i virusa. Mlijeko štiti biljke od raznih štetočina zahvaljujući mliječnom šećeru, odnosno laktozi. Naime, mnogi insekti ne mogu da probave ovaj šećer. Zbog velike koncentracije kalijuma, mlijeko je odlično za zaštitu povrća u vrijeme cvjetanja, posebno za zaštitu paradajza ili paprike.Špricanje paprike mlekom ili drugih vrste povrća uveliko pomaže njihovom prirodnom razvoju. S druge strane, mlijeko se može koristiti i za zaštitu sobnih biljaka. Potrebno je izbjegavati prskanje suvih biljaka poput kaktusa jer kod takvih vrsta biljaka mlijeko može izazvati propadanje.

Pročitajte još

Još je važno napomenuti da je najbolje upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije termički obrađeno, budući da se tokom termičke obrade gube mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci.

Posebno tokom uzgoja biljaka treba obratiti pažnju za vrijeme ljetnjih dana, jer dolazi do pojave zvane plamenjača, bolesti koja u potpunosti može uništiti prehrambene namirnice poput paradajza i krompira, krastavaca itd.

Glavno sredstvo za zaštitu paradajza od plamenjače je mlijeko. Takođe, prirodna zaštita krastavaca od plamenjače se uglavnom sprovodi pomoću mlijeka zbog gore navedenih razloga.

Rastvor od mlijeka za zaštitu biljaka 

Mlijeko se koristi u zaštiti različitih namirnica poput paradajza, krompira, patlidžana, krastavaca, tikvica, čak i ruža, prenosi Espreso.

Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u razmjeri 1:10, jedan dio mlijeka i 10 djelova vode. Važno je napomenuti da se u čistom obliku mlijeko ne bi trebalo koristiti u preventivne svrhe za biljke.

Rastvor mlijeka, vode i sode bikarbone

Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom, odnosno prskanjem biljaka sodom bikarbonom. Koristi se preventivno za tretiranje povrća, uglavnom protiv plamenjače. Ovaj rastvor je posebno dobar za tretiranje krompira jer štiti nadzemnu masu krompira od plamenjače.

Između ostalog, spriječava i pojavu krompirove zlatice budući da ova štetočina ne može da probavi mlijeko.

Ovaj rastvor se priprema od:

1 litre mleka

1 kašičice sode bikarbone

10 litara vode

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu