Politika

RAZGOVOR U PARIZU Vučić se sastao sa Makronom, slijedi radna večera (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

RAZGOVOR U PARIZU Vučić se sastao sa Makronom, slijedi radna večera (FOTO)
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvije zemalje, pandemiji korona virusa.

Poslije sastanka delegacija, usljediće radna večera, koju Makron organizuje u čast predsjednika Vučića.

Riječ je o vrlo važnom suretu na kome će predsjednik Vučić sigurno tražiti podršku i razumijevanje za srpske interese od predsjednika Makrona, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsednik u njemu imaju iskrenog prijatelja.

View this post on Instagram

"Predsednik @emmanuelmacron pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, setio se svoje posete Beogradu i emocije koju je doživeo sa svojim srpskim prijateljima i domaćinima. Razgovarali smo o tri ključne teme, jedna je sutrašnji samit i uopšte odnos između Srba i Albanaca i rešenje kosovsko-metohijskog problema. Druga tema su naši bilateralni odnosi i treća tema bila je sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije. Obavestio sam i predsednika Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pristupim pregovorima sa EU. Veoma sam zahvalan na neverovatnom gostoprimstvu predsedniku Makronu sa kojim se uvek dobro razumem i čini mi se da veoma dobro shvata poziciju Srbije."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Francuske @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsjednik Vučić će sutra učestvovati na video-samitu posvećenom kosovskom pitanju koji je Makron organizovao zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na samitu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đuzep Borelj i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Za nedjelju 12. jula planiran je sastanak u Briselu predsjednika Vućića sa Hotijem, a uz prisustvo Borela i Lajčaka.