Društvo

RAZLIKE DRAMATIČNE Pandemija uzrokovala najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka

U Istočnoj Evropi očekivani životni vijek pao je na nivo koji nije viđen od raspada Sovjetskog Saveza 90-ih godina prošlog vijeka, upozoravaju naučnici.

RAZLIKE DRAMATIČNE Pandemija uzrokovala najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dramatična razlika u prosječnom životnom vijeku ljudi između različitih svjetskih regija pojavila se tokom druge godine pandemije virusa korona.

Istraživanje pokazuje da je, recimo u Hrvatskoj, zabilježeno smanjenje očekivanog životnog vijeka za 11,6 mjeseci i to samo u godini dana.

Istraživanje pokazuje da su veće stope vakcinisanja omogle nekim nacijama da se oporave puno brže od drugih, prenosi AFP.

Prošle godine naučnici sa Leverhulm centra za demografsku nauku Univerziteta Oksord rekli su da je 2020. pandemija uzrokovala najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka od Drugog svjetskog rata.

Ali, 2021. godine pojavljuje se “iznenadna divergencija”, ističe Ridhi Kašuap, profesor demografije na Oksfordu i koautor najnovije studije, objavljene u časopisu “Nejčer hjuman bihejvor”.

Neke zemlje počinju pokazivati ​​znakove oporavka, dok se u drugima stanje pogoršava – napominje on.

Naučnici su analizirali podatke o smrtnosti u 29 evropskih zemalja te u SAD i Čileu i to od od 2015. godine.

U mnogim zemljama Zapadne Evrope očekivani životni vijek vratio se na nivoe prije pandemije.

Francuska, Belgija, Švajcarska i Švedska čak su uspjele u potpunosti da se vrate na brojke iz 2019. godine.

Međutim, u Istočnoj Evropi stanje je mnogo lošije.

U Bugarskoj je očekivani životni vijek smanjen za 25 mjeseci 2021. nakon pada za 18 mjeseci godinu prije, što znači da je pao više od tri i po godine od početka pandemije. Bugarska ima najnižu stopu vakcinacije u EU.

Prema toj studiji, u Hrvatskoj je 2021. zabilježeno smanjenje očekivanog životnog vijeka od 11,6 mjeseci, a godinu prije 9,4 mjeseca.

U Sloveniji je zabilježen rast prosječnog životnog vijeka od 3,1 u 2021. a godinu ranije pad od 10,4 mjeseca.

Bugarska, Čile, Hrvatska, Češka, Estonija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Litvanija, Poljska i Slovačka pretrpjele su znatno veće deficite u očekivanom životnom vijeku 2021. nego 2020.

Zemlje koje su imale veći postotak potpuno vakcinisanog stanovništva do oktobra 2021. imale su manji pad očekivanog životnog vijeka, pokazalo je istraživanje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu