Zabava

RECEPT STIGAO SA DVORA U kraljevskoj gibanici uživali su državnici i diplomate, OVO JE RECEPT

Recept za kraljevsku gibanicu po nekoj priči potiče još sa dvora kralja Milana Obrenovića. I po toj priči kažu da je izvorni recept donijet negdje iz okoline Nove Varoši.

RECEPT STIGAO SA DVORA U kraljevskoj gibanici uživali su državnici i diplomate, OVO JE RECEPT
FOTO: JOVANKA JEVTIĆ/ZENA.BLIC.RS

Sastojci:

500 g kora za pitu

400 g sira

250 g mladog kajmaka

malo mlijeka

4 jaja

1 čaša kiselog mlijeka

50 g putera

so po ukusu

Priprema:

Ova gibanica sa pravom nosi epitet kraljevska, ne samo po dvoru, nego prvenstveno po sastojcima. I nije ni čudo što su je svi obožavali na dvoru kada je imala kajmak, sir, kiselo mlijeko i ostale sastojke. Kažu da se tada specijalno za dvor donosio sir i kajmak vrhunskog kvaliteta i da su razni državnici i diplomate uživali u našim specijalitetima.

Umutite dobro jaja ručno viljuškom, pa dodajte kiselo mlijeko, drobljeni sir i kajmak. Dobro sjedinite, pa dodajte malo mlijeka koliko da vam bude rijeđa masa. To je otprilike za 1,5 dl ili malo manje od čaše. Soli dodajte po ukusu, sve zavisi od sira koliko je slan.

Puter otopite da bude tečan. Namažite tepsiju puterom, pa stavite koru sa svake strane đuveča, po jednu, pola da vam bude unutra, a polovina kore da bude spolja, jer će te tim polovinama na kraju sve prekriti. Kada ste prekrili dno polovinama kora, sipajte fil kašikom, oko tri kašike. Uzmite koru i zgužvajte je kao harmoniku da vam stane od ivice do ivice tepsije.

Poprskajte onim otopljenim puterom malo, pa opet stavite fil. I tako dok ne utrošite zadnju koru. Isto premažite poslednju koru filom i puterom, pa prekrite onim polovinama koje vam da kažem vise sa strane. I onako sve “ušuškajte“ i stavite odozgo fil i puter. Ovo ređanje je dobro jer vam ne curi fil i stvara se ćošak onako lijep i krckav. Pecite je na 180 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od rerne. Da znate, dosta će da naraste u rerni, ali kada izvadite poslije jedno 10-tak minuta već će splasnuti malo, piše zena.blic.rs.