Biznis

Rekordna cijena: Zlato otišlo na 2.100 dolara, a očekuje se dalji rast u narednoj godini

Cijene zlata ostvarile su novi rekord u ponedjeljak, drugi dan zaredom, sa spot cijenama koje su dosegle 2.100 dolara, dok se čini da će se globalna navala za polugama nastaviti.

zlato
FOTO: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Inače, cijene su rasle dva uzastopna mjeseca s izraelsko-palestinskim sukobom koji podstiče potražnju za sigurnom imovinom, dok su očekivanja smanjenja kamatnih stopa pružila dodatnu podršku.

Zlato obično ima dobre rezultate tokom perioda ekonomske i geopolitičke nesigurnosti zbog svog statusa pouzdane pohrane vrijednosti.

Pročitajte još

Očekivano povlačenje i USD-a i kamatnih stopa tokom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlato – rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije UOB-a, Globalna ekonomija i istraživanje tržišta, Heng Koon How. Procijenio je da bi cijene zlata mogle dostići i do 2.200 dolara do kraja 2024. godine.

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak na novi rekord od 2.110,8 dolara po unci prije nego što su posustale. Trenutno se trguje po 2.084,59 USD.

U petak je zlato bilo 2.075,09 dolara nadmašivši dragocjeni unutardnevni rekord od 2.072,5 dolara od 7. augusta 2020, prema podacima LSEG-a.

Bart Melek, voditelj robnih strategija u TD Securities, očekuje da će cijene zlata u drugom tromjesečju 2024. u prosjeku iznositi 2.100 USD, pri čemu će snažne kupovine centralne banke djelovati kao ključni katalizator u povećanju cijena.

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24 posto svih centralnih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

– To znači potencijalno veću potražnju službenog sektora u godinama koje dolaze – rekao je Melek, prenosi SEEbiz.

Mogući zaokret politike od strane Fed-a 2024. takođe bi mogao biti argument, dodao je.

Niže kamatne stope imaju tendenciju da oslabe dolar, a mekši dolar čini zlato jeftinijim za međunarodne kupce i tako povećava potražnju, piše Fena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije