Društvo

Revolucionarnim zahvatom Ljubomiru (53) je SPASEN ŽIVOT: Srce mu radilo samo 8 odsto, nije mogao da hoda i jede, A SADA SE POLAKO OPORAVLJA

Kada je stigao u Univerzitetski klinički centar Srbije Ljubomiru Petroviću (53) iz Aleksandrovca srce je radilo svega osam odsto. Nije mogao da hoda, da se obuče, jede. Ljekarima, koji su ga pregledali, činilo se da srce stoji. Tada je počela trka sa vremenom. Odlučili su da mu ugrade dvije srčane pumpe, jednu u lijevu, drugu u desnu stranu srca.

Hirurzi operišu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

To je revolucionarni zahvat izveden prvi put u Srbiji. Do sada su pacijenti koji imaju obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju organ za transplantaciju. Mnogi od njih nisu ga dočekali, jer nema donora. Ugradnja srčane pumpe do sada se radila samo pacijentima koji imaju jednostranu srčanu slabost.

-Oni pacijenti koji su imali obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju srce od donora. Međutim, brzo ide progresija bolesti i ukoliko organ ne stigne na vreme pacijent umire. To je bitka sa vremenom koja je najteža. Ovaj zahvat je revolucija za te pacijente, koji imaju obostranu srčanu slabost – objašnjava dr Emilija Nestorović, načelnica Odjeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu u Klinici za kardiohirurgiju UKCS

Operacija je trajala četiri sata nakon čega je uslijedio intenzivan rad u jedinici intenzivnog liječenje kako bi se uskladila aktivnost dvije vještačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Izazov za ljekare je bio što na jedan način radi desna strana srca, a na drugi lijeva strana srca, te je sve to trebalo uskladiti. Uspješno su sve to obavili, pacijent se osjeća dobro, oporavak ide očekivanim tokom.

Srčane pumpe nosi u torbi

-Spasili smo život pacijenta. Srčane pumpe su komforne za njega – nečujne su, lagane, on ih nosi u torbici. Ko ne zna o čemu se radi ne bi zna da je u pitanju vještačko srce na baterije – priča dr Nestorović.

Pročitajte još

Inače, Ljubomir Petrović se dugo liječi u Klinici za kardiohirurgiju UKCS. Na listi za transplantaciju srca nalazi se već pet godina. Ugradnja dvije srčane pumpe kod njega je prelazno rješenje dok ne stigne organ. Bilo je od maja do avgusta ove godine u UKCS pet transplantacija srca, ali nije samo hitnost pacijenta ključ za transplantaciju, već važnu ulogu igra podudarnost donora i pacijenta.

Liste čekanja za transplantaciju srca redovno se ažuriraju, a prema posljednjim podacima trenutno organ čeka 54 pacijenta. Ljubomir će tri mjeseca biti neaktivan na listi čekanja, dok se ne oporavi, a zatim se ponovo vraća na nju.

Srčana pumpa nema rok trajanja

Ugradnja srčane pumpe može biti most do transplantacije organa, za druge pacijente je privremeno rješenje dok se srce ne oporavi, a ima i onih kojima je to trajno rješenje. Ona nema rok trajanja.

-Malom broju pacijenta srčana pumpa je most do oporavka srca. To su pacijenti koji su imali miokarditis ili žene poslije porođaja kod kojih se razvije kardiomiopatija. Mi sada razmatramo da pacijenta koji je osam godina na srčanoj pumpi skinemo sa pumpu – objašnjava Nestorović.

Ima pacijenata koji nisu kandidati za transplantaciju i za njih je srčana pumpa trajno rješenje. Nestorović kaže da imaju pacijenta koji sa jednostranom srčanom pumpom živi deset godina. Koliko će pumpa trajati, kako objašnjava, u mnogome zavisi i od samog pacijente.

-Imamo pacijenta koji žive 10 godina sa srčanom pumpom bez komplikacija. To dosta zavisi i od pacijenata- da li uzima redovno ljekova, kako održava pumpu, jer je to uređaj koji mora da se čisti – objašnjava ona, piše Euronews.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije