Društvo

Posustaju poskupljenja u Srpskoj: Mlinarević upozorava da je nastupio period obuzdavanja inflacije

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su ostale na istom nivou, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,5 odsto, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

ljudi u kupovini namirnica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo znači da u odnosu na prethodni mjesec nije došlo do poskupljenja, te da su, bar prema ovim podacima, cijene robe i usluga za godinu dana veće za prihvatljivih 2,5 odsto.

– Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku. Najveći godišnji rast cijena u aprilu 2024. godine zabilježen je u odjeljku restorani i hoteli 6,9 odsto, usljed povećanja cijena u grupi usluge smještaja od 13,3 odsto, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge 5,4 odsto, usljed viših cijena u grupi usluge lične higijene od 8,8 odsto, potom u odjeljku rekreacija i kultura 4,5 odsto, zbog viših cijena u grupi knjige i udžbenici od 10,5 odsto, zatim u odjeljku alkoholna pića i duvan 4,5 odsto, usljed povećanja u grupi pivo od 9,1 odsto, dok je rast od 3,0 odsto zabilježen u odjeljku prevoz zbog viših cijena u grupi ostale usluge vezane za motorna vozila od 24,6 odsto – navodi se u podacima Zavoda za statistiku RS.

Dodaje se da slijedi odjeljak zdravstvo sa višim cijenama od 2,9 odsto, usljed povećanja u grupi medicinski proizvodi, pribor i oprema od 6,0 odsto.

– Zatim je tu odjeljak namještaj i pokućstvo sa rastom od 2,3 odsto, zbog viših cijena u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 37,0 odsto, potom odjeljak stanovanje sa povećanjem od 2,1 odsto, usljed viših cijena u grupi usluge održavanja i popravak stambene jedinice od 15,2 odsto. Rast od 2,0 odsto zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, zbog viših cijena u grupi mineralna voda i sokovi od 9,0 odsto i u grupi ostali prehrambeni proizvodi od 7,4 odsto, slijedi povećanje od 1,5 odsto u odjeljku komunikacije, usljed viših cijena u grupi telefonske i telekomunikacijske usluge od 1,7 odsto, dok su više cijene od 0,8 odsto zabilježene u odjeljku obrazovanje, usljed rasta u grupi obrazovanje koje se ne definiše prema nivou od 7,9 odsto – piše u ovim podacima.

Sa druge strane, niže cijene na godišnjem nivou su zabilježene u odjeljku odjeća i obuća za 7,5 odsto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je za Nezavisne novine da ovi podaci pokazuju da je nastupio period obuzdavanja inflacije, koji se poklapa sa istim trendom u Evropskoj uniji.

Pročitajte još

– Tamo je usljed restriktivne monetarne politike oličene u povećanju referentne kamatne stope, sa  jedne, te stabilizacije lanaca snabdijevanja, sa druge strane, došlo do takozvanog “mekog prizemljenja” i svođenja inflacije u ciljane okvire od 2 odsto. Imajući u vidu da je inflacija kod nas najvećim dijelom imala karakter uvezene inflacije, to se pozitivno odrazilo i na kretanje cijena na našem tržištu – naglasio je Mlinarević.

Prema njegovim riječima, stabilizacija inflacije je važna jer će standard našeg stanovništva biti zaštićen od dalje erozije.

– Takođe, usljed pada inflacije treba očekivati i pad nominalnih kamatnih stopa, što može dovesti do rasta investicija. Obaranje inflacije u EU i posljedični rast realne tražnje kod njih imaće pozitivne efekte na rast našeg izvoza – zaključio je Mlinarević, pišu Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu