Društvo

REZULTATI KONTROLE SAOBRAĆAJA U alkoholisanom stanju zatečen 81 vozač, 1.207 pješaka počinilo prekršaj

Od ukupno kontrolisana 1.222 pješaka u akciji ″Odnos vozač – pješak i kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova″, za njih 1.207 utvrđeno je da su počinili prekršaje, za koje su im izdati prekršajni nalozi.

REZULTATI KONTROLE SAOBRAĆAJA U alkoholisanom stanju zatečen 81 vozač, 1.207 pješaka počinilo prekršaj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Policijski službenici su u okviru akcije kontrolisali i 12.986 vozača, a ispitivanje prisustva alkohola u organizmu obavljeno je kod 10.158 vozača, dok je sedam vozača odbilo da se podvrgne ispitivanju. Od broja ispitanih, prisustvo alkohola utvrđeno je kod 630 vozača. Količina alkohola u organizmu preko 1,5 promila utvrđena je kod 74 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 81 vozač lišen je slobode, od čega 74 zbog količine alkohola u organizmu preko 1,5 promila i sedam koji su odbili da se podvrgnu alkotestiranju. Od 23 vozača koji su podvrgnuti ispitvanju na prisustvo opojnih droga ili psihoaktivnih lijekove, koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, kod tri je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu, a 13 vozača je odbilo da se podvrgne testiranju – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Podsjetimo, s ciljem sprečavanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po građane i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja, MUP RS je, u periodu od 20. do 24 novembra, organizovao je Republičku akciju pojačane kontrole saobraćaja pod nazivom ″Odnos vozač – pješak i kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova″.

U prvih deset mjeseci, periodu januar – oktobar 2020. godine, dogodile su se 7.403 saobraćajne nezgode, što je manje za 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019. U saobraćajnim nezgodama poginulo je 85 osoba, što je za 16 manje u odnosu na uporedni period. Teže su povrijeđene 384 osobe ili za 23,7 odsto manje, dok je lakše povrijeđeno 1.880 osoba ili za 6,9 odsto manje.

– Pozivamo sve učesnike u saobraćaju, bez obzira da li se radi o vozačima automobila, motocikla, bicikla, pješacima ili drugima, da poštuju saobraćajne propise i da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, te da svojim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području Srpske – poručuju iz MUP RS.