Svijet

Rezultati novog ISTRAŽIVANJA o koroni: Porodični kontakti OPASNIJI od spoljnih faktora

Veći su izgledi da se neko zarazi u svojoj kući nego u kontaktu sa osobama van porodice, tvrde južnokorejski epidemiolozi.

Rezultati novog ISTRAŽIVANJA o koroni: Porodični kontakti OPASNIJI od spoljnih faktora
FOTO: JOÉDSON ALVES/EPA

U okviru studije, čije je rezultate objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, proučavano je 5.706 lica koja su prva zaražene virusom, te više od 59.000 njihovih kontakata.

Istraživanje pokazuje da je, u prosjeku, samo dvije od 100 inficiranih osoba zarazio kontakt koji nije u vezi sa njihovim domaćinstvom. Svakog desetog zarazio je član porodice.

Kada je prvi zaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili lice u šezdesetim i sedamdesetim godinama, stopa širenja zaraze bila je veća, utvrdili su naučnici.

To se tumači činjenicom da su te starosne grupe u bližem kontaktu sa članovima porodice jer je riječ o osobama kojim treba više zaštite ili podrške.

Istraživanje pokazuje da je najmanja vjerovatnoća da će prva zaražena osoba biti dijete mlađe od devet godina.

Pročitajte još

Južnokorejski naučnici ističu i da je veća vjerovatnoća da djeca koja obole od kovida-19 nemaju jasne simptome. Istovremeno, starije osobe su u manje slučajeva bez simptoma.

Ta činjenica dodatno otežava otkrivanje osobe koja je prva zaražena, ako je riječ o djetetu.

Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su od 20. januara do 27. marta, kada je širenje epidemije virusa korona u Južnoj Koreji bilo na vrhuncu.