Društvo

"RIJALITI GIMNAZIJA" Video nadzor u učionicama jedne srednje škole razbjesnio roditelje

Na adresu redakcije Blica stigao je mejl zabrinutih roditelja đaka prvog razreda 14. beogradske gimnazije, a razlog njihove zabrinutosti je video nadzor za koji tvrde da postoji u učionicama.

"RIJALITI GIMNAZIJA" Video nadzor u učionicama jedne srednje škole razbjesnio roditelje
FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Jedina obrazovna institucija u našoj zemlji, vjerovatno i u regionu, u kojoj postoji video-nadzor u samim učionicama jeste 14. beogradska gimnazija. Razumljivo je da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudkih prava i sloboda. Zato se kao roditelji pitamo da li našu djecu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod – navodi se u mejlu zabrinutih roditelja.

Kako objašnjavaju, u početku ni oni sami nisu vjerovali da kamere postoje, sve dok ih đaci nisu razuvjerili fotografijama na kojima se vide kamere.

– Kada su nam djeca rekla da u učionicama postoje kamere, pomislili smo da im se to učinilo od protivpožarnog ili nekog sličnog uređaja. Pošto su fotografisali kameru, shvatili smo da su učionice ove beogradske gimnazije zaista pod video-nadzorom. Na roditeljskom sastanku postavili smo pitanje s kojim pravom škola snima djecu na časovima bez naše saglasnosti. Razredna je odgovorila da nema nikakve informacije u vezi s tim, a o tome nije obaviješten ni predstavnik u Savjetu roditelja. Telefonskim putem kontaktirali smo direktorku škole koja je rekla da kamere u učionicama nisu u funkciji, ali nije negirala njihovo postojanje. Na konstataciju da je ovo jedina škola u Srbiji u kojoj su učionice pokrivene kamerama, direktorka je odgovorila da je zauzeta i spustila slušalicu. Povodom ovog problema smo se obratili i kabinetu ministra Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Forumu beogradskih gimnazija, kao i Povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ukoliko ne bude blagovremene reakcije ovih institucija, nameravamo da pokucamo i na vrada kancelarije zaštitnika građana – navodi se dalje u mejlu.

Međutim, ovaj problem kako kažu nije nov, on datira još iz 2014. godine.

– Da ovaj problem nije nov i da nismo prvi koji na njega ukazujemo, svjedoče novinski tekstovi još iz 2014. godine u kojima je snimanje časova u ovoj gimnaziji ocijenjeno kao ,,nadgledanje zaposlenih“ koji “godinama trpe tihi mobing direktorke“. Nakon što je školi tada naložena deinstalacija video-nadzora u učionicama, kamere su uklonjene samo iz dvije učionice, pored direktorkine kancelarije. Ukoliko nadležne institucije kojima smo se obratili ne budu reagovale, namjeravamo da organizujemo mirne proteste ispred škole kojima bismo skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem. Ne želimo da naša djeca pohađaju 14. rijaliti gimnaziju, kako im se vršnjaci iz drugih škola često podsmijevaju – navodi se u mejlu zabrinutih roditelja.

Blic je kontaktirao direktorku ove gimnazije, ali kako je rečeno ona nije bila u mogućnosti da razgovara, te da će se javiti kasnije.

Podsjetimo, kada se povela polemika 2014. godine oko video nadzora u ovoj gimnaziji direktora Marija Miletić za Studio B je između ostalog izjavila i “ako je definicija časa da je čas javan, u čemu je problem onda postojanosti kamera?”

Prihvati notifikacije