Svijet

Rijetko kad uludo potroše neki projektil: Ukrajinci za 3 dana SRUŠILI 6 RUSKIH AVIONA, ali evo zašto to više neće moći da rade

Ukrajinskim vazdušnim snagama nedostaje najbolje municije, među kojim su i protivvazdušni projektili američke izrade "patriot" sa dometom od 150 kilometara.

avion suhoj Su-34
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ipak, Ukrajinci rijetko kad uludo potroše neki projektil. Kada ga ispale, uglavnom ne promašuju, piše Forbs.

Upravo zato je ukrajinska vojska, čak i dok preklinje i pregovara za još municije, srušila čak šest ruskih borbenih aviona u samo tri dana. To je stopa gubitaka koju ruske vazdušne snage ne mogu dugo da trpe.

Pročitajte još

Najbolji supersonični avioni

– Ruski avioni nastavljaju da padaju – pohvalilo se u ponedeljak ukrajinsko ministarstvo odbrane. Tvrde kako se među srušenim avionima nalaze četiri borbena aviona suhoja “Su-34” i dva “Su-35”.

“Su-34” su najbolji supersonični napadački avioni ruskih vazdušnih snaga. U posljednje vrijeme oni uglavnom lete u misijama za podršku – brzo dolijećući do linije fronta i bacajući precizne klizne bombe KAB sa udaljenosti od 40 kilometara, a prate ih avioni Su-35, piše Index.

Ukrajinci su prva tri aviona srušili u subotu, 90 kilometara istočno od Avdijevke (Avdejevke), dok su se avioni navodno pripremali za bombardovanje ukrajinskih trupa koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi kako su četvrti suhoj srušili u nedelju, a još dva u ponedeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Moguće je, možda čak i verovatno, da su za svih šest rušenja odgovorni upravo sistemi “patriot”. Ukrajinske vazdušne snage jedan sistem su poslale u Kijev, i po jedan na jug i sjever.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije