Svijet

ZELENSKI TONE SVE DUBLJE Istraživanje rejtinga pokazalo trenutan odnos snaga predsjednika i glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinski portal Strana objavio je nove ankete koje su pokazale da je rejting glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog premašio pokazatelje predsjednika Volodimira Zelenskog.

ZELENSKI TONE SVE DUBLJE Istraživanje rejtinga pokazalo trenutan odnos snaga predsjednika i glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

Tenzije u Ukrajini rastu dok se čeka na dogovor oko predsjedničkih izbora koji bi trebalo da se održe na proljeće, a anketa Grupe Rejting pokazala je da bi mogla da se vodi neizvjesna borba između Zelenskog i Zalužnog.

Zalužnom “potpuno vjeruje” 63 odsto ispitanika, a Zelenskom 39 odsto. Glavnokomandujućem “prilično vjeruje” 19 odsto ispitanika, a predsjedniku 33 odsto. Generalno povjerenje u glavnokomandujućeg ostaje na nivou od 82 odsto, a u šefa države 72 odsto.

Sudeći prema podacima anketa povjerenje u Zelenskog značajno opada od jula 2023. godine.

Pročitajte još

Na hipotetičkim izborima na kojima bi učestvovali Zelenski i Zalužni nijedan od njih ne bi pobijedio u prvom kruguZelenski bi osvojio 47.4 odsto glasova dok bi za Zalužnog glasalo 30.7 odsto građana. U drugom krugu glasovi bi bili podijeljeni skoro podjednako – Zelenski bi osvojio 42, a Zalužni 40 odsto.

Strana napominje da Valerij Zalužni još nije izrazio svoje predsjedničke ambicije, prenosi Glas Srpske.

Obično, nakon nominovanja za izbor, rejting kandidata značajno raste. To je bio slučaj i sa rejtingom Zelenskog nakon što je objavio svoju predsjedničku nominaciju u novogodišnjoj noći 31. decembra 2018. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu