Kultura

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Tek 1968. kratkim bljeskom odgovorio je Elvis Prisli na izazov nove ere, nastupom u specijalnom TV šou programu, gdje se predstavio u najboljem izdanju, baš onako kako treba da zvuči i izgleda neko ko je s pravom ponio laskavu titulu kralja.

Elvis Prisli 1973. godine
FOTO: MIKEYNL1038/YOUTUBE/SCREENSHOT

Elvis je nosio crno kožno odijelo i pjevao stare hitove na nov način.

Reakcije gledalaca bile su nevjerovatne. Već sutradan televiziji NBC, koja je prenosila šou, prispjelo je više od 60.000 pisama obožavalaca. Tada se Prisli vratio živim nastupima i prestao da snima filmove.

Godine 1971. postao je prvi rokenrol izvođač koji je dobio prestižnu nagradu Gremi za životno djelo, ali je njegov blistavi povratak trajao kratko.

Njegovi mnogi privatni problemi počeli su da izlaze na površinu; zavisnost od lijekova, nezadovoljstvo i bračni problemi rezultirali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Prisilom, koja je njihovu kćerku odvela sa sobom.

Prisila je često bila zapostavljana od strane supruga, koji je pored nje imao dosta ljubavnica. Prisila je znala šta se događa, a život u kući u Grejslendu sve više ju je gušio. Razvod je ozvaničen 1972. Šest godina od udaje ona je konačno bila slobodna, a kao “utjehu” dobila je dva miliona dolara.

Ovaj prelomni trenutak u Elvisovom životu označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svjestan da se lagano ubija uzimanjem sitnih pilula, ali protiv toga nije mogao da se bori. Život mu se činio preteškim. Imao je milione obožavalaca, ali se osjećao usamljenim.

Bio je jedina prava američka pop ikona koja je 1973. ušla u istoriju televizije budući da je njegov čuveni nastup “Aloha From Hawaii” prvi koncert preko satelita prenošen u cijelom svijetu.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije