Politika

Rusija traži ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika: Podijeljena očekivanja od sjednice Savjeta bezbjednosti UN

Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da BiH sigurno neće moći napraviti neke značajnije iskorake ka EU sa visokim predstavnikom, da je na akterima u BiH da to učine i da ispune postavljene uslove.

Rusija traži ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika: Podijeljena očekivanja od sjednice Savjeta bezbjednosti UN
FOTO: JASON SZENES/EPA

Ne bih volio da bude dodatnih uslova kakvih je bilo u prošlosti. Postavljali su nam se uslovi na uslove – rekao je Čolak i dodao da akteri u BiH nisu ti koji će ocijeniti kada će se to desiti.

Čolak smatra da je došlo vrijeme da se lagano transformiše uloga visokog predstavnika u visokog predstavnika EU i da on preuzima veću ulogu.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je da se raduje večerašnjoj raspravi na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, iz koje će, kako je ocijenio, proizaći na kojoj strani je moderni svijet, a na kojoj “ovi drugi”.

Pročitajte još

– Znaće se ko koga u BiH podržava i na koju se stranu svrstava. Mislim da će to biti još jedan poraz retrogradnih snaga u BiH koje su se obradovale tom prijedlogu – rekao je Magazinović novinarima.

On smatra da će, uz Rusiju i Kinu podršku ovoj rezoluciji dati još neke zemlje, za koje je ocijenio da “nisu bitne”.

Večeras će biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će se diskutovati o situaciji u BiH.

Rusija je ranije od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da se danas održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

Ovaj nacrt rezolucije su članicama Savjeta bezbjednosti UN podijelile Rusija i Kina.

Prihvati notifikacije